HNS VS. USTAVNI SUD

Vlahušić smije biti predsjednik države, ali ne smije biti gradonačelnik

07.04.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati nakon odluke Ustavnog suda u petak kojom se HNS-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Andro Vlahušić ne može kandidirati na predstojećim lokalnim izborima, izražava oštro protivljenje i poručuje kako je Vlahušić žrtva političke egzekucije HDZ-a i Mosta – isključivo za lokalne izbore 2017.

Time je, ujedno, jedini čovjek u Hrvatskoj za kojeg je pisan poseban zakon kako bi ga spriječio u kandidaturi, jer ga se jedino tako, dokazano, može pobijediti, drže u HNS-u. Upozoravaju kako zbog takvog promijenjenog stava Ustavnog suda Andro Vlahušić sutra može biti kandidat za saborskog zastupnika, premijera ili predsjednika države, ali ne može biti gradonačelnik Dubrovnika.

U priopćenju podsjećaju kako je Ustavni sud još 24. rujna 2015. razmatrao zabranu kandidiranja osoba osuđenih za počinjenje kaznenih djela na izborima za Hrvatski sabor i tada ukinuo odredbe zakona koje se odnose na zabranu kandidiranja za počinitelje kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti te zaključio da zabrana kandidiranja mora biti razmjerna težini počinjenog kaznenog djela.

S obzirom da u presudi Andru Vlahušiću stoji da je osuđen šest mjeseci uvjetno i s obzirom da nije imao osobne koristi, niti je bilo štete za Dubrovnik, u HNS-u drže kako zabrana kandidiranja nije razmjerna težini počinjenog djela. Podsjećaju i da se Andro Vlahušić sam prijavio DORH-u te ocjenjuju kako je riječ o neviđenom načinu obračunavanja s političkim protivnicima. No, u HNS-u ističu kako će imati svog kandidata, jer, kako tvrde, ljudi dokazano žele nastavak uspješnog razvoja Dubrovnika pod vodstvom liberala.

Navode i kako Venecijanska komisija smatra kako se zabrana kandidiranja mora temeljiti na kaznenoj osudi za teško kazneno djelo, što se ne može izjednačiti sa slučajem Andra Vlahušića. Sukladno stavu Venecijanske komisije, Ustavni sud je u rujnu 2015. godine ukinuo zabranu kandidiranja za počinitelje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, no danas, u travnju 2017. godine, manje od dvije godine poslije, mijenja svoj stav, upozoravaju iz HNS-a.