REFERENDUM O EU

I nevažeći listići tretirat će se kao 'protiv'?!

13.01.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Glasački listići na kojima nije jasno zaokruženo 'za' ili 'protiv' tretirat će se kao i oni na kojima su se birači izjasnili protiv ulaska u EU

Neubacivanje glasačkog listića u kutiju na referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao i nevažeći glasački listići, imat će isti učinak kao i oni s odgovorom 'protiv', podsjetio je GONG.

Naime, listići na kojima nije jasno zaokruženo 'za' ili 'protiv' tretirat će se kao i oni na kojima su se birači izjasnili protiv ulaska u EU. U GONG-u objašnjavaju da je nevažeći glasački listić onaj koji nije ispunjen, glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost glasuje li za ili protiv određenog prijedloga u referendumu te glasački listić na kojem je birač glasovao za oba prijedloga.

'Za pozitivnu odluku o pristupanju Europskoj uniji potrebno je da od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu njih više od 50 posto zaokruži odgovor 'za'. Stoga, neubacivanje glasačkog listića u kutiju, kao i nevažeći glasački listići, u konačnici će imati isti učinak kao i odgovor 'protiv', objašnjavaju u GONG-u.