HRVATSKA VS. SLOVENIJA

I na Facebooku prepucavanje oko EU

20.12.2008 u 14:03

Bionic
Reading

U grupi 'Crveno svjetlo za Hrvatsku' koju su na Facebooku u utorak pokrenuli Slovenci koji žele uvjetovati ulazak Hrvatske u EU graničnim pitanjem, do subote se upisalo nešto više od tri tisuće članova

Skupina je osnovana četiri dana nakon što je premijer Borut Pahor prvi put upotrijebio tu metaforu i poručio Hrvatskoj da ne može dopustiti otvaranje brojnih hrvatskih pregovaračkih poglavlja s EU-om zbog graničnog prijepora oko Piranskog zaljeva ako se ne povuku za Sloveniju sporni zemljovidi iz pristupne dokumentacije poslane u Bruxelles.

'Nećemo pokleknuti, ne želimo da nam Hrvati spletkama oduzimaju teritorij', poručuju osnivači skupine.
Njezino članstvo raste brže od Facebook skupine 'Zustavimo Dimitrija Rupela' koja od Pahora zahtijeva da se odrekne svog savjetnika za vanjsku politiku, a u manje od mjesec dana okupila je članstvo od 20.000.

Proturupelovski aktivisti tvrde da je on previše povezan s prijašnjom vladom Janeza Janše koja je izgubila na jesenskim izborima, ali ne dovode u pitanje njegovo ponašanje na inozemnoj nego na domaćoj pozornici.

Poruke da je dobro postupio što je Hrvatskoj na europskom semaforu upalio 'crveno svjetlo' premijeru Pahoru stižu i preko kluba na Facebooku njegovih obožavatelja u kojemu je trenutačno učlanjenih 1.780 fanova.

'Samo tako naprijed s Hrvatima, neće nam oni oduzimati našu zemlju', poručila je tako u petak obožavateljica Brina, dok je obožavatelj Saša još odlučniji: 'Bravo za današnju odluku o crvenom svjetlu susjedima.'

No Hrvati nisu ostali dužni. U grupi 'Hvala ti, Slovenijo, za crveno svjetlo' malobrojni članovi zahvaljuju susjedima na odgodi ulaska Hrvatske u 'EU tamnicu'.
Također, postoji nekoliko grupa koje pozivaju na bojkot slovenskih proizvoda.