NERAD OSLOBAĐA

I gubitaši spojili blagdan s vikendom

10.10.2009 u 08:09

Bionic
Reading

Unatoč milijardama kuna pomoći koje dobivaju iz džepova građana, gubitaške tvrtke u državnom vlasništvu jučer nisu radile ili su, pak, radile s manjkom zaposlenika

Iako je tek zasjeo na tu odgovornu funkciju, na poslu u petak nije bio ni Leo Begović, direktor Hrvatske elektroprivrede, a slobodni petak odlučio je uzeti i njegov glasnogovornik Radomir Milišić

Zato su novinari jedinu informaciju, bez dodatnog objašnjenja, dobili od portira. 'Nema ih do ponedjeljka', kratko je poručio.

Na radnome mjestu nije bilo ni Darka Vuletića, direktora Hrvatskih šuma. Snalažljiva portirka već je imala pripremljen, dosjetljiv odgovor koji se pokazao lažan.

'Nema danas Vuletića. Ima sastanak. Službeno je odsutan', poručila je portirka. No kada smo nazvali Vuletića na mobitel, priznao je da su Hrvatske šume odlučile spojiti praznik s vikendom.

'Ma ne, nisam službeno odsutan, nego smo uzeli slobodan petak koji smo odradili prošle subote. Na porti su valjda mislili da sam poslovno odsutan jer sam ipak nakratko svratio na posao', objasnio je Vuletić.

U Hrvatskim željeznicama, tvrtki koja od države svake godine dobije između dvije i tri milijarde kuna subvencija, nije se, pak, javljao baš nitko koga smo nazvali.

Usred radnog dana slušalicu nitko nije digao ni na centrali niti u uredu za odnose s javnošću, kao ni u uredu direktora Zorana Popovca

Telefon Jurice Prskala, prvog čovjeka Hrvatskih autocesta, bio je, kako su nam rekli na centrali, zauzet. Međutim, poslije se ipak javila predstojnica Ureda direktora Snježana Ceković te poručila da u HAC-u svi rade i nema spajanja. No, na upit gdje je direktor odgovorila je da ne zna jer još nije bila u upravi.

Hrvatskim građanima kakva-takva utjeha može biti činjenica da su barem ministarstva radila, iako je i u njima bilo mnogo pojedinaca koji su ipak uzeli slobodan petak i tako dobili mali godišnji odmor.

'Službeno nije bilo nikakve odluke da se radi, ali su mnogi, u dogovoru s nadređenima, uzeli od godišnjeg kako bi spojili praznik s vikendom', rekla je Sanja Bach iz Ministarstva financija.

U Ministarstvu gospodarstva su također potvrdili da se normalno radi, ali da je također 'praznije', a jednako je bilo i u Ministarstvu poljoprivrede. Ista je situacija bila i u ostalim ministarstvima. Za razliku od ministarstava, sudovi su zakazali.

U prosjeku je dnevno između pet i šest rasprava, a jučer su odrađene samo jedna na Županijskom i dvije na Općinskom sudu, što je gotovo upola manje nego 'normalnim' radnim danom.

Nastavnim planom i programom škole su, kako doznaje Jutarnji list u Ministarstvu obrazovanja, već predvidjele mogućnost spajanja Dana neovisnosti i vikenda, pa tako nijedna škola jučer nije radila.