novo ime

I general Luka Džanko traži pomilovanje Perkovića i Mustača

18.04.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) general Luka Džanko pridružio se inicijativi generala kojom se od predsjednika Republike Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, objavila je VeDRA na svom Facebook profilu

"Potpredsjednik naše udruge VeDRA, proslavljeni hrvatski general Luka Džanko, pridružuje se inicijativi generala, njegovih suboraca, kojom se od predsjednika Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji u Hrvatskoj služe kaznu njemačkog suda zbog ubojstva političkih emigranata u vrijeme socijalizma", napisali su u ponedjeljak na Facebooku.

"General Džanko smatra da Perković i Mustač svojim zaslugama za obranu Hrvatske u ratu početkom devedesetih, kad su se stavili na raspolaganje domovini, apsolutno zaslužuju prijevremeno puštanje na slobodu", poručili su iz udruge VeDRA.

Odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnika Perkovića i Mustača, najavio je prije nekoliko dana kako će uputiti molbu predsjedniku Milanoviću da ih pomiluje, a prema pisanju medija, to pismo namjeravaju potpisati umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo te Marinko Krešić. 

Krešić, general-bojnik u miru, u nedjelju je, međutim, izvijestio da je, s obzirom na podjele koje je u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo, uskratio potpis na pismo, a svoje je potpis s pisma ranije povukao general Krešimir Ćosić.

Perković i Mustač su na njemačkom sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvore za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, a kaznu služe u Hrvatskoj.