IMIGRANTSKA REVOLUCIJA

I gay partneri Amerikanaca lakše do državljanstva

29.01.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Najavljeni zakon o imigracijskoj reformi u SAD-u uključit će i istospolne parove, poručio je ured američkog predsjednika Baracka Obame, izvještava CroL.hr

'Istospolni parovi bit će uključeni u prijedlog zakona', potvrdio je jedan od izvora, a prenosi Buzzfeed. Drugi izvor potvrdio je da će zakon 'obuhvatiti istospolne parove u kojima je jedan partner Amerikanac, a drugi stranac', prenosi CroL.hr

Obama ovom odlukom nastoji popraviti postojeći federalni zakon kojim je se LGBT parovi nalaze u podčinjenom položaju spram heteroseksualnih: LGBT građani jednostavno nemaju mogućnost dobiti državljanstvo na temelju svog partnera, što heteroseksualni parovi najčešće automatski mogu.

Prema postojećem zakonu, istospolni parovi, čak i oni koji su u braku prema državnom zakonu, ne mogu se prijaviti za dobivanje 'zelene karte' kao heteroseksualni parovi. Stranci koji se nalaze u istospolnim vezama ranije su pokušavali dobiti ovaj dokument no to im nije polazilo za rukom te su se u velikom broju slučajeva morali odseliti ili rastati.

Iako su državni tužitelj Eric Holder i tajnica Ureda za nacionalnu sigurnost Janet Napolitano poduzeli pravne korake kojim bi se spriječile deportacije, postojeći zakon DOMA (Defense of Marriage Act) brani dobivanje zelene karte takvim pojedincima.

Preokret u samo 24 sata

Kada je Senat u ponedjeljak predstavio prijedlog zakona, istospolni parovi nisu se spominjali. Izvori kažu kako su dan ranije tri demokratska senatora priopćila LGBT zagovarateljima da 'istospolni parovi neće biti obuhvaćeni ovim zakonom'.

Jedan od LGBT zagovaratelja rekao je za Buzzfeed da je u nedjelju dobio poziv od senatora Chucka Schumera koji mu je rekao da, 'iako će biti pokušaja da se istospolni parovi uključe u cijelu proceduru, ništa ne jamči da će se to i dogoditi'.

Nakon što su republikanski predstavnici rekli da 'nema govora o uključivanju istospolnih parova u zakon', iz Bijele kuće stiglo je priopćenje da 'Obama ipak uključuje ovu populaciju u zakon'.

Kako je došlo do promjene odluke u samo 24 sata, još nije poznato jer Ured predsjednika zasad ne želi davati izjave.