400 EURA I SMJEŠTAJ

I Europa zapošljava mlade po 'Mrsićevom modelu'

15.07.2012 u 10:07

Bionic
Reading

I Europa ima svog Mrsića – mjere za poticanje zapošljavanja mladih u Europskoj komisiji identificirali kao ključne u vrijeme kad brojke pokazuju katastrofalno stanje i kad je više od 5,5 milijuna mladih do 25 godina bez posla

Najveći broj nezaposlenih među mladima

Grčka - više od 50 posto
Španjolska - više od 50 posto
Portugal - više od 35 posto
Hrvatska - oko 35 posto

Kao slaba točka uz, naravno, nedostatak radnih mjesta, prepoznata je vrlo teška tranzicija iz strukovnih škola i fakulteta na prvi posao. Radno iskustvo nije stoga mantra koju ponavljaju samo hrvatski poslodavci.

Kao svojevrsni most, Europska komisija uvela je radnu praksu, i to pod kišobranom dvaju programa mobilnosti – Erasmusa, za visoko obrazovanje, i Leonarda da Vincija, za strukovne škole. U njima već sudjeluju hrvatski učenici i studenti. Kad je kriza nezaposlenosti među mladima dosegnula vrhunac, EK je na sva zvona objavio poziv poslodavcima iz cijele Europe da se prijave i prime praktikante.

'Nemate obvezu plaćati praktikante, no imajte na umu da su im sredstva ograničena te da teško pokrivaju troškove života', apeliraju iz EK. Naime, preko programa mobilnosti svaki praktikant dobiva oko 400 eura mjesečno za sve potrebe, uključujući smještaj. U sljedećoj akademskoj godini EK računa realizirati 280.000 financijskih potpora.

Koliko vrijedi iskustvena kompenzacija odnosno potvrda da se negdje radilo, znaju studenti iz Hrvatske koji su u prošloj akademskoj godini obavili stručnu praksu u inozemstvu. 'Svi su studenti u završnim izvješćima pohvalili i program i praksu, organizaciju i poslodavca. Dosad nije bilo negativnih iskustava', kaže za Večernji list koordinatorica programa Erasmus sa Sveučilišta u Osijeku Martina Šuto.