OGLASIO SE PEĐA GRBIN

'I drugo pismo predsjednice je ustavno dvojbeno'

24.02.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon što je kao konkretno rješenje za izlazak iz krize zatražila ostavku premijera predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ipak je stala na loptu. U sinoćnjem novom priopćenju i formalno je od Zorana Milanovića zatražila sazivanje sjednice Vlade. SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin rekao je za Media servis kako pozdravlja novo priopćenje, ali upozorava da je i ono ustavno dvojbeno

'Meni je izuzetno drago to što je predsjednica RH do večeri shvatila što je učinila tijekom dana. I taj drugi poziv je dvojbeno ustavan. Naime predsjednica od predsjednika Vlade traži da podnosi račune za rad Vlade. To predsjednik Vlade ne samo da ne može, nego i ne smije. On to čini dva puta godišnje u Saboru, a naravno svi drugi dužnosnici Vlade rade to kada brane neki zakon ili propis u Hrvatskoj', rekao je Grbin.

Grbin je nadodao kako se predsjednica Grabar Kitarović u kampanji nije osvrnula na svoje primarne ovlasti.

'Predsjednica Republike je u kampanji govorila o svemu osim o ovlastima. Ona je u cijeloj svojoj kampanji o gospodarstvu nije govorila o obrani, vanjskim poslovima i sigurnosno-obavještajnom sustavu. Umjesto da prihvati poziv predsjednika Vlade, sjedne s njime i sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost, što je dužna po Ustavu i zakonu, ona govori o onome što nisu njezine ovlasti', rekao je Grbin.

Predsjednica je peti dan na funkciji i ovim potezima postaje predsjednica samo onih koji su je izabrali, a ne cijelog društva, ističe Grbin.

'Ovo je danas peti dan njezinog mandata i dajmo joj još nekoliko dana da shvati da je vratila stranačku iskaznicu, da bude predsjednica svih građana, a ne samo onih koji su glasovali za nju. Ona ovakvim potezima ne pomaže nikome zato što je Hrvatskoj kao mladoj demokraciji potrebno da zna za što je netko izabran, što mu je posao te da se ponaša u skladu sa svojim ovlastima', rekao je za Media servis Peđa Grbin.

370956,370935,370930,370926