NADZOR KAKVOĆE MORA

I dalje se ne preporuča kupanje na ovih pet hrvatskih plaža

14.06.2023 u 17:22

Bionic
Reading

More u Primorsko-goranskoj županiji je gotovo posve izvrsne kakvoće, no kupanje se zbog onečišćenja trenutno ne preporuča na pet plaža, od kojih su tri onečišćene komunalnim otpadnim vodama, a dvije ugljikovodicima, poručuju iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Voditeljice Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša u tom Zavodu Darija Vukić Lušić kazala je u srijedu kako se kupanje u moru ne preporuča na trima plažama na području Novog Vinodolskog, jer su bile onečišćene komunalnim otpadnim vodama. Riječ je o plažama Zagori kupalište – zapad i istok te Bribirskoj obali, no, kvar zbog kojega je do onečišćenja došlo je uklonjen pa se očekuje da će novi nalazi potvrditi da je more i na tim plažama čisto te da će zabrana kupanja biti ukinuta.

Kupanje se ne preporuča ni na plažama Klančić i Podkvarovo u Kostreni, koje su, kao i prije nekoliko mjeseci, onečišćene ugljikovodicima industrijskog porijekla, a stanje se redovito nadzire.

Prema objavi na internetskim stranicama Općine Kostrene, ta je općina ponovno uputila dopise s rezultatima monitoringa Državnom inspektoratu, Lučkoj kapetaniji i INA-i te sa zahtjevima za postupanje, s ciljem zaštite zdravlja ljudi i morskog okoliša, a dopis za zahtjevom za postupanje upućen je i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Darija Vukić Lušić dodala je da se kakvoća mora ove godine nadzire na 1008 lokacija na hrvatskom dijelu Jadrana, u sedam priobalnih županija, od kojih se 270 lokacija nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.

Prema Europskom izvješću za 2022., Hrvatska, koja ima nešto strože kriterije, je treća po kvaliteti mora u Europi, nakon Cipra i Grčke, a i prethodnih godina je bila među prvih pet, rekla je.

  • +5
Top 10 najljepših hrvatskih plaža Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

O kakvoći mora na riječkim plažama, koju također nadzire županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, u srijedu je bilo riječi na kolegiju riječkog gradonačelnika Marka Filipovića. Kako je rečeno, obavljeni su pripremni radovi i čišćenja te su sve riječke plaže spremne za kupanje. U ovoj godini obavljena su prva dva uzorkovanja i pokazala su izvrsnu kvalitetu mora za kupanje na većini plaža, a kakvoća mora nije bila nezadovoljavajuća ni na jednoj plaži.

Kakvoća mora je lani na većini riječkih plaža, na njih 86,16 posto, ocjenjena pojedinačnom ocjenom izvrsno, dobru kakvoću mora pokazalo je 5,36 posto uzoraka, ocjenu zadovoljavajuće ima 8,04 posto uzoraka, a nezadovoljavajuću ocjenu ima 0,45 posto ili jedan uzorak. Tijekom prošle godine zabilježeno je kratkotrajno onečišćenje na lokaciji Kantrida – zapad, koje nije bilo povezano s aktivnošću priobalnih izvora. Uzorkovanja koja su uslijedila bila su zadovoljavajuće kakvoće pa nije bilo potrebe za postavljanjem obavijesti o zabrani kupanja.