UGROŽENI GRAĐANI

Onečišćenje zraka zbog požara u Kanadi poremetilo život milijuna Amerikanaca

08.06.2023 u 22:24

Bionic
Reading

Zrak na sjeveroistoku Sjedinjenih Država bio je u četvrtak ponovno znatno onečišćen zbog dima od požara koji trenutno haraju u Kanadi, potičući zabrinutost za zdravlje desetaka milijuna Amerikanaca

Ovakvo atmosfersko onečišćenje, kakvo se rijetko viđa, zahvatilo je područje od Illinoisa na sjeveru do Južne Karoline. Potiče zabrinutost za zdravlje osjetljivih osoba, primjerice djece i starijih te osoba sa srčanim i s dišnim tegobama.

UN-ov glavni tajnik i ekološke organizacije ističu pak potrebu borbe s klimatskim promjenama koje povećavaju opasnost od požara. Potonji su ove godine počeli rano u Quebecu, a njihov dim ide ravno na jug, zbog meteoroloških uvjeta.

'Nikad nisam vidjela takvo što', rekla je u New Yorku Linda Juliano (65), uzimajući jednu od milijun maski koje su se u četvrtak dijelile stanovnicima. 'Teško mi je disati jer bolujem od astme', požalila se, ocijenivši da situacija 'izaziva tjeskobu'. 'Podsjeća me na 11. rujna, kada je nebo bilo prekriveno dimom', rekla je za AFP.

Nesvakidašnje fotografije New Yorka u narančastoj svjetlosti na naslovnicama su svih novina, premda je u četvrtak ujutro nebo bilo malo svjetlije.

'Ljubičasto' upozorenje u Washingtonu

U Washingtonu je stanje gore nego jučer, a upozorenje na kvalitetu zraka prešlo je s 'crvenog' na 'ljubičasto'. Taj stupanj onečišćenja ocijenjen je kao 'veoma štetan za zdravlje', po ljestvici kojom se koristi Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA). Djeca u državnim školama u Washingtonu drugi dan zaredom imaju tjelesni u dvorani, sve vanjske aktivnosti su otkazane.

Svi letovi za Philadelphiju bili su tijekom dopodneva obustavljeni, ali se promet poslije normalizirao, priopćila je Američka agencija za civilno zrakoplovstvo (FAA). I zračne luke u New Yorku (LaGuardia, Newark) zabilježile su kašnjenja zbog loše vidljivosti.

Klimatske promjene povećavaju opasnost od požara i njihov intenzitet. Porast temperature, sve češći toplinski valovi i smanjena količina oborina na nekim mjestima jesu savršena podloga za njihov razvitak.

U srijedu je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres objavio na Twitteru fotografiju zamračenog pogleda iz sjedišta organizacije u New Yorku. 'Moramo se izmiriti s prirodom', rekao je, istaknuvši 'žurnu potrebu da se smanji opasnost od požara'.

  • +12
Onečišćenje zraka u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: Jennifer Graylock-Graylock.com / INSTAR Images / Profimedia

Pomoć Quebecu stiže izvana

U Quebecu je izgorjelo gotovo 800.000 hektara zemljišta, objavile su vlasti. Dvostruko veći broj požara prijavljen je od siječnja u odnosu na prosjek u to vrijeme u zadnjih deset godina.

U četvrtak je u toj frankofonskoj pokrajini bilo više od 150 aktivnih požara, od kojih gotovo 90 izvan kontrole. Očekuje se dolazak dodatnih pojačanja – američkih, francuskih i portugalskih vatrogasnih ekipa – u narednim satima i danima.

Više od 12.000 ljudi evakuirano je u nekoliko dana. Opasnost od novih požara i dalje je velika. Kvaliteta zraka bila je u četvrtak veoma loša i u Torontu, a Environnement Canada predviđa da će dosegnuti stupanj opasan za stanovništvo.