SEZONA KUPANJA

Ovih pet hrvatskih plaža trenutno nije za kupanje

12.06.2023 u 20:13

Bionic
Reading

Sezona kupanja u moru je krenula, a na Kvarneru prošli tjedan rezultati nisu na svim plažama bili dobri. O kakvim se onečišćenjima radi i kakvo je stanje sada izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić- Mezga.

'Tri plaže u Novom Vinodolskom su označene kao zabranjene za kupanje, a dvije kostrenske plaže s oznakom nije preporučljivo kupanje', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga koja je više o toj temi razgovarala s Darijom Vukić Lušić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

'Riječ o dvije različite vrste onečišćenja. U Novom Vinodolskom u pitanju su fekalne vode zbog propusta u sustavu odvodnje što je u međuvremenu sanirano pa očekujemo tijekom tjedna uklanjanje ploča s tih plaža. U Kostreni je kemijsko onečišćenje različitim vrstama ugljikovodika, aromatskim ugljikovodicima, mineralnim uljima, fenolima. Zahvaćene su dvije plaže, Klančić i Podkvarovo, tako da se na tim plažama ne preporuča kupanje dok se situacija ne poboljša', kazala je Vukić Lušić.

U Općini Kostrena, gdje mnogi Riječani odlaze na kupanje, provodit će se češća testiranja, kazala je reporterka i pitala gošću zašto i koliko češće.

  • +5
Top 10 najljepših hrvatskih plaža Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'U dodatno kontroliranje uključene su još dvije plaže, Spužvina i Svežanj, na njima je situacija dobra. Testiranje se radi jednom tjedno umjesto jednom u dva tjedna, kako bi javnosti mogli dati adekvatnu informaciju je li more za kupanje ili nije', kazala je Vukić Lukšić.

'U našoj županiji 99 posto plaža izvrsne je kakvoće i mogu se izabrati plaže izvrsne kakvoće', poručila je kupačima.