NAJVJEROJATNIJE SU OTROVANI

I dalje nema službenih podataka o pomoru pasa u Zagrebu

12.12.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Još nema službenih podatke o uzroku uginuća 43 psa čija su trupla pronađena u prihvatilištu za životinje u Novom Zagrebu, no aktivisti za zaštitu prava životinja tvrde kako je gotovo sigurno da su psi otrovani.

Točan uzrok smrti utvrdit će se na Veterinarskom fakultetu koji radi obdukciju na tijelima uginulih životinja, no obdukcija i nalazi, kako se doznaje, još nisu dovršeni.

I u policiji kažu da do okončanja stručnih ispitivanja, koja će otkriti uzrok uginuća, ne mogu govoriti niti o mogućem kaznenom djelu ili podnijeti bilo kakvu prijavu.

Ipak, aktivisti za prava životinja s velikom sigurnošću tvrde da su psi u azilu udruge Astor bili otrovani. Nepoznatu otrovnu tvar, prema nekim tumačenjima, nisu progutali nego udahnuli, jer su svi uginuli bez povraćanja ili krvarenja.

Prema pisanju medija udruga u kojoj su pronađeni mrtvi psi bila je fiktivna, a vlasnica prihvatilišta navodno je u međuvremenu otišla iz Hrvatske. Ni aktivisti za prava životinja, navodno, nisu znali tko stoji iz ilegalnog azila.

Predstavnik udruge Prijatelji životinja Luka Oman jučer je izjavio kako očekuje temeljitu i ustrajnu istragu kako bi se otkrio počinitelj, ali i njegovi motivi.

Prema Omanovim zapažanjima, takav slučaj dosad nije zabilježen u Hrvatskoj, u kojoj su propisane kazne za mučenje ili ubijanje životinja nedovoljne, jer Kazneni zakon za takve zločine predviđa najviše godinu dana zatvora, a Zakon o zaštiti životinja globu do 15.000 kuna.