STIGLA I POLICIJA

I dalje gužva na Filozofskom, prekinuta sjednica krnjeg fakultetskog vijeća

  • Autor: A. Ž./N1
  • Zadnja izmjena 22.09.2016 14:29
  • Objavljeno 22.09.2016 u 11:07
  • +5
  • +2

Studenti Filozofskog fakulteta pokušali ući na sjednicu Fakultetskog vijeća

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Profesori članovi Fakultetskog vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su pokrenuli proceduru razrješenja dekana Vlatka Previšića odbili su sudjelovati u sjednici Vijeća bez studenata i time srušili kvorum. Upozorili su da odluke krnjeg Vijeća nemaju legalnost s obzirom na to da je dekan iz njega izbacio studentske predstavnike te zahtijevaju da dade ostavku jer sramoti Fakultet, a očekuju i kakvi će biti daljnji potezi rektora Damira Borasa. On pak poručuje da 'mora uzeti malo vremena kako se postaviti u ovoj ozbiljnoj situaciji'

Podsjetimo, dok se dekan Previšić oglašava samo priopćenjima na fakultetskim internetskim stranicama, Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je sinoć da studenti i nastavnici dođu danas u 10 sati ispred Filozofskog fakulteta kako bi opstruirali sjednicu Fakultetskog vijeća, na kojoj se trebalo glasati o smjeni dekana.

Studenti su jutros došli, no u referadu i u knjižnicu i dalje ne mogu, a pred Fakultet je, premda je mirno, stigla i policija, javlja N1, dodajući kako privatni zaštitari na javnom fakultetu zahtijevaju da se kamere i novinari s mobitelima moraju udaljiti, a snimanje pred vijećnicom nije bilo dopušteno ni studentima. Od ljudi koji prolaze zaštitari traže da kažu tko su i kamo idu, a postavljena je kamera na samom prolazu.

Današnja sjednica Fakultetskog vijeća je prekinuta jer su se profesori pobunili i napustili sjednicu zbog toga što je 'dekan nasilno izbacio studente' te su upozorili da se upravo 'ispisuju najtamnije stranice u povijesti Fakulteta'. Profesor Nenad Ivić kazao je u ime inicijative profesora kako su zatražili da se uklone zaštitari jer je s obzirom na to da nema nikakvih nereda, očito jedini cilj njihova dovođenja 'zastrašivanje studenata i nastavnika'

Odluka Senata temelji se na neobvezujućem mišljenju Ministarstva znanosti, a ne inspekcijskog nadzora', upozoravaju profesori, kao i da se rušenjem Studentskog zbora otvara prostor za potpuni pravni nered. Naime, potpuno je neprihvatljiva situacija da se donose odluke bez članova Vijeća, koji su isključeni i 'odluke krnjeg Vijeća nemaju legalnost'.


Poručeno je i da ova situacija iziskuje i stegovnu odgovornost dekana, koji narušava ugled Fakulteta. Pokretanje njegove smjene je legalno, a regularni rad Vijeća i povratak studenata u Vijeće je pretpostavka za ispunjenje tog zahtjeva i normalan rad.

Boras: Situacija je ozbiljna, trebam vremena

Rektor Damir Boras, koji se u vrijeme današnjeg rušenja kvoruma Fakultetskog vijeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nalazio u Dubrovniku, kazao je da je upoznat s činjenicom da je sjednica Vijeća prekinuta te je za televiziju N1 kazao: 'Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji.'

'Dekanovo ponašanje i sprečavanje kretanja studenata po Fakultetu velika je sramota. To u meni i svim članovima ovog Fakulteta i Vijeća može izazvati samo stid što na čelu Fakulteta stoji takva osoba. Takvoj osobi ne preostaje ništa drugo osim da podnese ostavku', kazao je Ivić: 'Odbacujemo sve insinuacije kojima se studente i nastavnike ovog Fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama.'

Međutim, kako je kazao Ivić: 'Dekan Previšić nam je samo rekao da mi ne želimo raspravljati. I to je to.' Ivić je dekanu poručio da ga može biti stid, ali i da ne treba zaboraviti na ulogu rektora Borasa, koji je iznad dekana po zakonu te profesori i studenti očekuju njegove daljnje korake.

Sedam točaka suglasnosti profesora


Profesori koji su odbili sudjelovati u sjednici Fakultetskog vijeća iz kojega su izbačeni studenti, pozvali su kolegice i kolege da poštuju Statut fakulteta i učine isto, a ovo je sedam točaka oko kojih su se usuglasili.

Kolegice i kolege, zbivanja posljednjih dana i tjedana ne ostavljaju više mnogo prostora za neodlučnost, a dogodile su se i brojne stvari na koje treba upozoriti jer se upravo ispisuju neke od najtamnijih stranica u povijesti ovoga Fakulteta.

1. Smatramo apsolutno neprihvatljivim dovođenje zaštitara na fakultet. Jedini razlog njihova dovođenja vidimo u zastrašivanju studenata i nastavnika budući da nema ni nasilja ni nereda. Zbog toga tražimo da se zaštitari odmah povuku s fakulteta.

2. Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu o raspuštanju studentskog zbora FF-a temelji se na dokumentu iz MZOS-a koji predstavlja 'neobavezujuće mišljenje' kako i stoji u glavi tog dokumenta. Dakle, to nije odluka povodom provedenog upravnog nadzora. Pored toga, odlukom Senata, kako se ukazuje u dopisu NSZVO-a rektoru Damiru Borasu od 20. IX. 2016., dovodi se u pitanje legalnost svih odluka Vijeća FF-a u razdoblju od ožujka 2015. do rujna 2016. čime se otvara prostor za potpuni pravni nered jer nije moguće 'tvrditi da je jedna odluka nekog tijela zbog njegovog nepropisnog sastava prilikom donošenja te odluke nevaljana, a da druga to nije'.

3. Bez obzira na pravna tumačenja, smatramo potpuno neprihvatljivom situaciju u kojoj se na Fakultetskom vijeću donose odluke dok su predstavnici nekog odsjeka ili dijela Fakulteta isključeni iz rada Vijeća. To nije tek načelni etički problem, nego će biti i pravno-proceduralni budući da rad i odluke takvog krnjeg Vijeća nemaju legalnost.

4. Odbacujemo sve insinuacije kojima se studente i nastavnike ovog Fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama.

5. Moramo istaknuti da ovakvo upravljanje fakultetom predstavlja sramotno i skandalozno narušavanje ugleda institucije i onemogućavanje njezina normalnog funkcioniranja. Zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja.

6. Statutarna je odgovornost dekana briga za legalnost rada institucije, što uključuje i brigu za regularnost sastava Fakultetskog vijeća, odnosno Statutom je predviđena stegovna odgovornost dekana za sve neregularnosti. Ta se odgovornost ne može prebaciti na studentske predstavnike u Fakultetskom vijeću, a izrazito negativna slika Fakulteta koja je stvorena uslijed naprasnog raspuštanja Studentskog zbora FF-a i podizanja neosnovanih kaznenih prijava protiv naših kolegica je u direktnoj suprotnosti s mandatom dekana koji bi trebao štititi ugled institucije, a zapravo ga stalno narušava.

7. Na kraju, podsjećamo da je Vijeće na sjednici 16. lipnja pokrenulo postupak razrješenja dekana Vlatka Previšića u skladu s odredbama Statuta FF-a. Osiguranje regularnih uvjeta rada Vijeća je conditio sine qua non za okončanje pokrenutog postupka, pri čemu je povratak isključenih studentskih predstavnika elementarna pretpostavka regularnosti rada Vijeća.

Slijedi li blokada Fakulteta?

U međuvremenu valja podsjetiti da je i sinoć Plenum pokazao kako studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta stoje zajedno u borbi za svoj Fakultet, čak i kad su je prisiljeni voditi izvan njega.

Plenum je sinoć izglasao i da dekan Previšić do 3. listopada sâm da ostavku ili da ga Boras razriješi, a u protivnom slijedi blokada fakulteta, a usvojio je i prijedlog o smjeni rektora Borasa.

U ovom trenutku pak studentskim predstavnicima zabranjen je ulaz u blizinu vijećnice, javlja Plenum na svojem Facebooku uz snimku studenata koji čekaju ispred referade koja ne radi.


Sjednica je trebala započeti u 11 sati, ali zasad nije poznato je li počela, a zaštitari navode da se 'nešto događa u podne'. Na sjednici od 89 članova Vijeća, podsjetimo, neće biti 13 iz redova studenata, a s obzirom na to i na činjenicu da nisu došli ni svi profesori, postavlja se pitanje je li uopće pravno važeća.

Dekan je naredio da se kamere i novinari s mobitelima moraju udaljiti, javlja N1, a on zasad nije viđen na fakultetu. Stotinjak studenata mirno prosvjeduje, a pojavila se i informacija da će biti organiziran i protuprosvjed podrške dekanu, u što studenti baš i ne vjeruju

Provode se ispitni rokovi i komisije, o kojima ovise i prolaz na ovim rokovima i prolaz godine, a dolaze i brucoši. Onemogućena su nam sredstva za rad, knjižnica ne radi. Ovo je oznaka kolapsa, mi ne znamo kako će dalje stvari teći', kazala je jedna od studentica.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!