PLENUM ISPRED ZGRADE

Zaključan Filozofski, studenti traže ostavke Previšića i Borasa

22.09.2016 u 09:05

Bionic
Reading

Rat dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića i studenata se nastavlja. Večeras je plenum na kojem se okupilo tristotinjak studenata održan ispred zgrade jer su ih dočekala zaključana vrata fakulteta

Nakon burne rasprave donijeli su sljedeće odluke:

1. Studentski zbor dolazi na sutrašnje Fakultetsko vijeće unatoč tome što je suspendiran, a ako mu se ne dopusti rad, blokirat će Vijeće. Na taj zaključak su okupljeni studenti uzvikivali 'blokada'.

2. Traže ostavku Previšića te da odstupi do početka akademske godine 3. listopada. Ako Previšić ne ode sam, traže od rektora Borasa da ga smijeni.

3. U suprotnom - kreće blokada 3. listopada.

4. Plenum Filozofskog fakulteta traži i ostavku rektora Borasa zbog njegove odgovornosti.

5. Također traže podršku studentskih zborova s drugih fakulteta u zahtjevu da Boras odstupi.

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić uoči plenuma je zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje s obzirom na to da je riječ o političkom skupu.

'S obzirom na to da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici, već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama', priopćio je Previšić.

Plenum koji traži razrješenje Previšića s dužnosti dekana trebao je biti održan u 20 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta pod nazivom 'Jedan svijet, jedna borba', a na njemu se trebalo raspravljati o Previšićevoj odluci da raspusti Studentski zbor.

Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću tog fakulteta te će rektor Damir Boras raspisati nove izbore. Senat zagrebačkog Sveučilišta odluku je donio na sjednici u utorak, a u odluci stoji kako je donesena jer postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, 'nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskog fakulteta'.

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta smatra da je 'ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je, kako tvrde, samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet'.

Uputili su poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se pridruži plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu.