kockarnice i kladionice

HZZ: Za ožujak smanjena lista djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora za radna mjesta

03.03.2021 u 16:17

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u srijedu je smanjilo listu djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama potresa, pa ih za ožujak više neće moći koristiti financijske i djelatnosti osiguranja te kockanja i klađenja.

Kako je priopćeno iz HZZ-a, Upravno vijeće na današnjoj je sjednici donijelo odluku o donošenju nove mjere - Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (covid-19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za ožujak 2021.

Izmjene u odnosu na potporu za siječanj-veljaču odnose se na smanjenu listu djelatnosti za koje može biti dodijeljena potpora, dodavanje suvlasnika i osnivača u ciljanu skupinu radnika te dokazivanje pada prihoda.

Tako su s liste prihvatljivih uklonjeni poslodavci iz djelatnosti K: Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja kao i iz djelatnosti kockanja i klađenja (NKD 92) koji ne mogu koristiti ovu mjeru, kaže se u priopćenju.

Zahtjev za tu potporu, navodi se dalje, mogu podnijeti svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a najkasnije do 31. prosinca 2020. i to za radnike zaposlene najkasnije do 28. veljače 2021.

Za dobivanje potpore poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2020. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.

Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020., u odnosu na isto razdoblje 2019. Alternativno će trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019. temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019. Poreznoj upravi, navodi se u priopćenju.

Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2020. temeljem predaje tablice pada, a u slučaju da su osnovani nakon 1. listopada 2020. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na siječanj 2021.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka.

Iz HZZ-a još poručuju da se će se zahtjevi za potpore zaprimati od 1. do 23. travnja za isplatu mjesečnih troškova plaće za ožujak 2021.