dodatna pojašnjenja

HZJZ objavio nove preporuke o cijepljenju: Booster može i prije roka od 6 mjeseci

10.12.2021 u 15:47

Bionic
Reading

HZJZ je na svojim stranicama objavio dopunjene preporuke za cijepljenje, u koje su uvrštene neke novine

U novim preporukama navodi se kako je Pfizerovo cjepivo Comirnaty odobreno za primjenu u djece od 5 do 11 godina starosti.

Jednako tako preporuča se docijepljivanje, odnosno cijepljenje booster dozom. 'S obzirom na to da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva; s obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama; s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti COVID-19', stoji u novim preporukama.

Iako se booster preporučao 6 mjeseci nakon datuma primitka druge doze cjepiva, i to se mijenja. 'Osobama od 18 godina starosti nadalje, koje su primarno cijepljenje završile cjepivima Spikevax, Comirnaty ili Vaxzevria, preporučuje se docjepljivanje jednom dozom po isteku šest mjeseci od završetka primarnog cijepljenja. Nije pogrešno docijepiti prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza', stoji u preporukama.

Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID 19 by Tportal.hr on Scribd

Rok od manje od šest mjeseci vrijedi i za one koji su prebolili covid.

Što se tiče covid potvrda za one koji su primili jednu dozu nakon preboljenja, HZJZ navodi: 'Pravila za izdavanje digitalnih covid-potvrda nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da ako osoba želi dobiti digitalnu covid-potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja, treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa.