URUŠAVANJE TUNELA STAROG 138 GODINA

HŽ je kriv za nesreću u kojoj je poginuo strojovođa!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 20:40
  • Objavljeno 13.05.2011 u 20:40
odron vlak željeznička nesreća

odron vlak željeznička nesreća

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Istražno povjerenstvo Hrvatske željeznice (HŽ) zaključilo je da je za nesreću teretnog vlaka kod tunela Kupjaka odgovorna HŽ-Infrastruktura, priopćeno je danas iz uprave HŽ-Infrastrukture

U toj je nesreći 7. travnja 2011. poginuo strojovođa, a njegov pomoćnik teže ozlijeđen. 'Na osnovi istraženih činjenica i okolnosti utvrđenih u prvom nalazu i istrazi istražno povjerenstvo je zaključilo da je po članku 19. stavku 1. Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu za nastanak izvanrednog događaja odgovorna HŽ-Infrastruktura d.o.o., s napomenom da se u tome objektu (staru 138 godina), koji nije pokazivao znakove nestabilnosti, u velikoj mjeri odstupalo od sigurnosnih standarda po kojima se u današnje vrijeme grade obložni zidovi', navodi se u mišljenju istražnog povjerenstva HŽ-a.

HŽ-ovo istražno povjerenstvo 5. svibnja 2011. objavilo je svoje mišljenje glede odgovornosti za nesreću teretnog vlaka kod tunela Kupjaka (zakonski rok za završetak interne istrage bio je 7. svibnja 2011.).

Po Pravilniku o izvanrednim događajima HŽ-Infrastruktura, ako se ne slaže s tim izvješćem, ima pravo žalbe. Uprava HŽ-Infrastrukture zatražila je, navodi se u priopćenju, da se o zaključcima istražnog povjerenstva očituju Građevinski poslovi održavanja i Razvoj i građenje u roku od 15 dana. Također, uprava HŽ-Infrastrukture kani ponuditi odštetu obitelji poginulog strojovođe te snositi troškove liječenja ozlijeđenog kolege.

'Kad završi postupak, uprava HŽ-Infrastrukture vodit će daljnje postupke prema mjerodavnim institucijama', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik uprave HŽ-Infrastrukture Branimir Jerneić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi