DIE PRESSE

'Hypo banka imala je političku protekciju u Hrvatskoj'

17.02.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Sudbina Hypo banke ponovno potresa austrijsku politiku. Posebna sjednica austrijskog parlamenta posvećena je sređivanju nereda u Hypo banci, vlada je na udaru opozicije, Koruška bi mogla bankrotirati, a kancelar Werner Faymann upozorava da se ne smije dopustiti propast problematične banke

Austrijski kancelar, socijaldemokrat Werner Faymann, i ministar financija, narodnjak Michael Spindelegger, pripadaju generaciji političara koja nije nikako odgovorna za kriminalne aktivnosti i poslove Hypo banke, no na njima je ostao zadatak sanirati posrnulu korušku banku, čiji je bankrot postao neizbježan u jesen 2008. U međuvremenu je u spas posrnule banke iz Klagenfurta ulupano više milijardi eura državnog novca, njezini čelnici Wolfgang Kulterer i Guenther Striedinger osuđeni su zbog pronevjere, a u Hrvatskoj je zbog ratnog profiterstva tj. primanja mita od Hypa osuđen i bivši premijer Ivo Sanader. Politički pokrovitelj koruptivnog uspona Hypo banke Joerg Haider, dugogodišnji koruški župan i ozloglašeni europski ultradesničar, preminuo je u prometnoj nesreći, tako da politička pozadina afere Hypo u Austriji nije do kraja sudski raščišćena.

To je u svojem jutrošnjem izlaganju u austrijskom parlamentu naglasio kancelar Faymann optuživši Slobodarsku stranku (FPO) da je odgovorna za cijeli financijski debakl, što novo vodstvo stranke na čelu s Heinz-Christianom Stracheom posve odbija. Austrijska vlada pak ima plan osnovati tzv. Bad bank na koju bi se onda prebacili svi sumnjivi i neosnovani odobreni krediti i poslovanje Hypo Alpe Adria Banka, kako bi banka mogla nastaviti regularno poslovati bez repova prošlosti. No to bi moglo opet koštati austrijske porezne obveznike milijarde eura, možda čak 19 milijardi (!!!), što opozicije oštro kritizira.


S druge strane i velik je problem dopustiti banci da propadne, jer bi to - smatra austrijska vlada - narušilo poslovni ugled Austrije, a i poslovanje Hypa u Sloveniji i Hrvatskoj. Faymann je austrijski parlament podsjetio i na ekspanziju Hypo banke od 2002. do 2008., kada je bilanca povećana za 40 milijardi eura, što se pokazalo 'iznimno riskantnim', a odvijalo se uz pomoć 'neodgovornih regionalnih političara'. Tu se prvenstveno misli na Korušku, koja je garantirala za Hypo banku pa bi sada mogla bankrotirati ako se dopusti propast.

Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse pak podsjeća na brojne sumnjive poslove Hypo banke u Hrvatskoj u članku pod naslovom 'Od bisera do utega na nozi', u kojem piše kako je 'već ulazak Hypo banke 1994. godine na hrvatsko tržište bio praćen korupcijom'. Spominje se, naravno, bivši premijer Sanader, ali i poslovi sa 'sumnjivim tajkunima i generalima', pa se konkretno navode Vladimir Zagorec i Ivić Pašalić, odnosno 'ljudi iz okruženja osnivača države Franje Tuđmana'. 'Politička je protekcija i posve nemoguće poslove učinila mogućim', konstatira Die Presse o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj te na kraju zaključuje da je banka 'u hrvatsku korupcijsku močvaru kroz nepouzdane građevinske poslove utopila oko 1,8 milijardi eura kredita'.

U svakom slučaju, ni poslije šest godina od propasti klagenfurtske Hypo banke nije završena ova priča o korupciji, lošem poslovanju, političkim igrama i posrnulim tajkunima, koja se doduše u Austriji daleko više otpetljala nego u Hrvatskoj.