DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Hvalevrijedan program festivala Terraneo

30.05.2012 u 16:12

Bionic
Reading

Osim snažnog djelovanja u smjeru revitalizacije grada Šibenika, ukazivanjem na važnost decentralizacije te promicanjem svijesti o potrebi zaštite i čišćenja okoliša, festival Terraneo u svojem drugom izdanju pokrenuo je i program kojim nastoji ukazati na važnost i obavezu društvene odgovornosti

Pokrenuta je suradnja s pet različitih udruga iz Šibenika koje redom za cilj imaju uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvenu sredinu: Centar za rehabilitaciju Roman obitelj, udruga Kamenčići (udruga za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom šibensko-kninske županije), Udruga za promicanje inkluzije (podružnica Šibenik), udruga Izvor ljubavi (pomoć djeci s teškoćama u učenju šibensko-kninske županije) te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Program društvene odgovornosti realiziran je sa spomenutim udrugama i njihovim korisnicima kroz nekoliko aktivnosti: zapošljavanjem korisnika u sklopu festivalskih radnih pozicija, prodajnim štandovima za prodaju suvenira koje izrađuju korisnici udruga te kroz likovni projekt Nacrtaj Terraneo.

'S gledišta odgoja i socijalizacije osoba s intelektualnim teškoćama, ovakve aktivnosti povezuju ih s novim ljudima i doprinose uvažavanju svake osobe. Istodobno, to im pruža neslućene mogućnosti podizanja opće kvalitete života putem učenja i rada kroz aktivnosti koje mu se nude', izjavila je Branka Bego, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

Ovim aktivnostima želimo osobama kojima je život otežan i koje nerijetko trpe neprihvaćanje i odbacivanje od društva omogućiti bar privremeno zaposlenje, što može imati dugoročne pozitivne posljedice. Naime, time samim korisnicima nudimo jedno sasvim novo iskustvo i osjećaj korisnosti i funkcioniranja u ovako velikom radnom timu. No ujedno senzibiliziramo širu javnost o njihovim potrebama i mogućnostima doprinosa unutar društvene zajednice. Naša nastojanja će polučiti rezultat kratkoročno ukoliko korisnici budu zadovoljni odrađenim i barem nakratko dobiju šansu javno pokazati svoje vrijednosti, a dugoročno ako netko u Hrvatskoj bude slijedio naš primjer i nastavi ovu praksu', kaže Sunčica Špoljarević, voditeljica programa društvene odgovornosti Terranea.

Uključivanje naših korisnika u realizaciju Terranea je više nego pohvalno. Već deset godina ulažemo silne napore kako bismo senzibilizirali lokalnu zajednicu za probleme s kojima se susreću naši članovi, a s ciljem da ih se u što boljoj mjeri prihvati kao punopravne članove društva. Zasad smo postigli prepoznatljivost rada Udruge te smo u tom smislu uvršteni u različita događanja, ali još uvijek nismo uspjeli postići značajniji odmak od karitativnog pristupa prema našim članovima. Ovakav prijedlog za suradnju, gdje je organizator voljan zaposliti dvoje naših korisnika još nismo imali, pa vjerujemo da će to biti poticaj i ostalima da razmišljaju u tom smjeru', kaže Sonja Ninić Ševo, predsjednica udruge Kamenčići.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izvijestila je danas zastupnike u Hrvatskom saboru da se njezinu uredu u 2011. obratilo više roditelja djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom koji su u svojim pritužbama ukazali na kršenja prava na inkluzivno obrazovanje od predškolskog odgoja pa do visokoškolskog obrazovanja. Na to područje odnosilo se 29 pritužbi. Područje sa 25 predmeta je pravosuđe. U 16 pritužbi prijavljeno je nasilje, u 14 radilo se o savjetovanjima u području imovinsko-pravnih odnosa dok su se dvije pritužbe odnosile na područje kulture i sporta. Prema podacima Hrvatskog registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj je s sredinom siječnja 2012. zabilježeno 518.081 osoba s invaliditetom.

Radne pozicije i radno vrijeme u sklopu festivala Terraneo birane su nakon savjetovanja s voditeljima navedenih udruga i ustanova i u skladu s mogućnostima njihovih korisnika. U svrhu njihove zaštite i uz dogovor s voditeljima udruga, predviđeno je da svaki korisnik tijekom radnog vremena ima profesionalnog pratitelja iz udruge kojoj pripada te jednog festivalskog zaposlenika na raspolaganju. Dio korisnika bit će zaposlen u periodu pripreme i raspremanja festivalske infrastrukture, dok će dio biti zaposlen za vrijeme trajanja festivala, ovisno o potrebama festivala i mogućnostima korisnika. Cilj je zaposliti po dvije osobe iz navedenih udruga te po dvije osobe s invaliditetom, liječenih ovisnika i trenutno nezaposlenih.

Podržavamo ovu inicijativu festivala Terraneo jer je to i smisao i cilj našeg rada. Inkluzija u samom svom imenu nosi sa sobom značenje uključivanja u život zajednice, pa je stoga ovaj festival izvrsna prilika za prihvaćanje različitosti i promoviranje jednakih mogućnosti. Ovo je dobra inicijativa i svakako želimo i mi vas promovirati kao naše prijatelje koji su na pravi način prepoznali značenje inkluzije i stvorili uvjete za uključivanje osoba s teškoćama u redovne životne aktivnosti. Nadamo se da ćemo vas moći isticati kao primjer dobrog partnera', kaže dr. sc. Marija Alfirev, predsjednica Udruge za promicanje inkluzije u Šibeniku.

Osim spomenutog, program društvene odgovornosti uključuje mogućnost korištenja prodajnog štanda bez naplate naknade, a s ciljem prodaje suvenira koje izrađuju korisnici navedenih udruga i ustanova. Time se želi omogućiti direktno predstavljanje njihovih radova festivalskim posjetiteljima. Također je pokrenut i projekt Nacrtaj Terraneo koji uključuje izradu likovnih radova na temu Terranea: s motivom ljeta, mora, glazbe, sunca, kornjače...