nejasnoće

HUP traži pojašnjenje oko odluke o otpisu poreza i doprinosa

17.07.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je pojašnjenje u vezi nejasnoća koje još postoje u vezi odluke o otpisu poreza i doprinosa za korisnike potpora za očuvanje radnih mjesta, kazali su iz te udruge na upit Hine da prokomentiraju izjavu potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića da su mjere vezane za otpis poreznih davanja završile

"Nastavno na izjave ministra Marića, HUP je ovaj tjedan dopisom zatražio pojašnjenje u vezi nejasnoća koje još uvijek postoje, a u vezi odluke o otpisu poreza i doprinosa za korisnike potpora za očuvanje radnih mjesta", navodi se u odgovoru HUP-a.

Napominju da Porezna uprava još nije otpisala doprinose koji su bili vezani za potporu koja se isplaćivala od ožujka do svibnja, a ti bi doprinosi trebali ovaj mjesec dospjeti na naplatu te se postavlja se pitanje kako to riješiti.

Također, s obzirom da se upravo rade obračuni plaća za lipanj, nejasno je nastavlja li se oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa i za sufinancirane neto plaće u lipnju kako je vrijedilo za sufinancirane neto plaće za ožujak, travanj i svibanj.

Iz HUP-a napominju da iako su podržali odluku Vlade o otpisu poreza i doprinosa u vrijeme koronakrize, kao i sve druge slične mjere namijenjene očuvanju radnih mjesta, podsjećaju na činjenicu da su Hrvatskoj potrebne dubinske strukturne reforme i trajno rasterećenje poduzetnika od poreznih davanja.

"Privremene mjere uvelike su pomogle hrvatskim poslodavcima kako bi očuvali likvidnost i sačuvali radna mjesta, no s obzirom na vrlo neizvjesnu jesen koja nam predstoji i na najavljenu recesiju koju predviđaju svi vodeći ekonomski stručnjaci, bilo bi dobro razmisliti o trajnijem rješenju za vrlo visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja koja poslodavcima otežavaju poslovanje i u mirnim razdobljima, a posebno u periodima krize i neizvjesnosti", ističe se u odgovoru HUP-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić gostujući na Večernji TV-u izjavio je da je nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo odgodu ili otpis plaćanja poreza, što ukupno doseže iznos od 5,3 milijarde kuna, kazavši da su se te mjere odnosile na travanj, svibanj i lipanj i da se više neće produljivati.

"Proračun je bio u funkciji zaštite radnih mjesta i likvidnosti gospodarstva, a sad treba isplatiti mirovine, financirati zdravstvo…", izjavio je Marić, ističući da su 20. lipnja završile mjere vezane za otpis poreznih davanja.

"Do 20. lipnja trajala je ta mjera. S ponedjeljkom 20. srpnja porezni su obveznici bili u obvezi podnijeti PDV obrasce, što je bilo planirano. Nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu, ovisno o kriterijima, potpuni, djelomični otpis ili obročnu otplatu s obzirom na pad prihoda. Ukupni je zahtjev do sada 5,3 milijarde kuna", apostrofirao je Marić.

Podsjetio je da u kategoriju za otpis poreza ulaze oni kojima je pad prihoda veći od 50 posto te da se to ne odnosi na PDV, trošarine i carine, nego na izravne poreze, dohotke i dobiti.