renato radić

Prvi kandidat za novog šefa HUP-a: Hrvatska je u prijelomnom trenutku, imamo priliku postati uspješna, vrhunska država

16.07.2020 u 09:14

Bionic
Reading

Nakon odlaska Gordane Deranje i Davora Majetića, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca pripremaju se za svoje vruće izborno ljeto, a dok poslovnim kuloarima kruže različita imena novih potencijalnih lidera udruge, vlasnik bjelovarske kompanije Prima namještaj Renato Radić prvi je otvoreno najavio da se priprema za predsjedničku kandidaturu.

Od 2017. godine predsjednik je HUP-ove granske udruge papirne i drvne industrije. Zašto misli da je važno da postane predsjednik HUP-a, objasnio je Jutarnjem listu:

'Moje iskustvo, uspješno vođenje hrvatske proizvodne tvrtke, te jasna slika budućnosti HUP-a i hrvatskog gospodarstva, obvezuju me da istaknem program i kandidaturu. Želim da Hrvatska bude uspješna zemlja, zato mi je ova kandidatura važna. Bitno mi je ohrabriti i druge, dosad manje eksponirane poduzetnike, da se angažiraju na izazovnom projektu i programu koji nudim, a to je gradnja kulture poduzetništva u Hrvatskoj'.

'Poduzetnik sam već 25 godina, razvili smo tvrtku od mikro veličine do najveće namještajske grupe u regiji. Prolazeći proces promjena i širenja, tijekom vremena nam je slika poslovnih procesa bila sve jasnija i izbrušenija. No, ključni pomaci su nastali kad smo spojili ideju i rješenja i uprli sve snage tvrtke u pojednostavljenje funkcioniranja. A vjerujete, svaka je tvrtka sklona ući u zablude rješavanja razvoja daljnjim kompliciranjem sustava. Primijetio sam da se cijelo naše javno, a i poslovno društvo iscrpljuje na nepotrebnim birokratskim rješenjima, često bez jasnog cilja i bez odgovarajuće provjere postignuća. Kako nas je pogodila pandemija, slika mi je postala jasnija. Mislim da je Hrvatska u prijelomnom trenutku da se ključnim reformama i promjenom pogleda na stanje u društvu razvije u vrhunsku uspješnu malu državu', rekao je Jutarnjem.

Ključni cilj njegova programa, kaže, je gradnja kulture poduzetništva. 'HUP treba biti mjesto okupljanja svih profila poduzetnika, mjesto zajedništva unatoč različitim ciljevima svakog od nas. Ključne vrijednosti na kojima počiva gradnja kulture poduzetništva su društveno povjerenje i poštovanje, optimizam, tržišna orijentiranost, transparentnost funkcioniranja na svim razinama, obrazovanost i izvrsnost, pravna sigurnost, inovativnost, kompetentnost, učinkovitost, uključivost, tolerancija, ustrajnost, jednom riječju, uspješnost. Vidim HUP kao primjer cijelom društvu', rekao je.