nasilje

Human Rights Watch poziva Grčku i EU da zbrinu djecu migrante u grčkim kampovima

18.12.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Human Rights Watch upozorio je u srijedu da su djeca u prenapučenim migrantskim i izbjegličkim kampovima u Grčkoj izložena nasilju i traumama, pozivajući grčku vladu i države članice EU-a da ih zbrinu na odgovarajući način

HRW procjenjuje da se u tzv. hot-spotovima nalazi najmanje 1750 maloljetnika bez pratnje odraslih.

'Stotine same djece... prepuštene su da vode brigu sama o sebi, spavajući na prostirkama i kutijama od kartona, izloženi sve gorim i opasnijim vremenskim uvjetima', rekla je aktivistica HRW-a Eva Cosse. 'Grčke vlasti moraju se hitno pobrinuti da ta djeca budu na sigurnom i zbrinuta'.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je 24. studenoga da vlada ima plan, nazvan 'Nijedno dijete ne smije biti samo', koji predviđa izgradnju skloništa za djecu bez pratnje odraslih.

Uz to, Grčka je pozvala druge države članice EU-a da podijele teret zbrinjavanja te djece, ali do sada se javila samo jedna zainteresirana država.

HWR je pozvao Grčku da hitno poduzme korake da identificira djecu koja žive izvan zaštićenih dijelova kampova i da im osigura siguran i human smještaj, što podrazumijeva primjerenu skrb, obrazovanje, savjetovanje, pravnu pomoć, skrbništvo i druge esencijalne usluge.

'Države članice EU-a trebale bi podijeliti odgovornost relocirajući djecu migrante bez pratnje odraslih iz Grčke na svoj teritorij i omogućujući lakše spajanje obitelji', poručio je HRW.