prijete stroge kazne

Huligani koji su u Uzdolju napali Srbe dok su gledali Crvenu Zvezdu optuženi za zločin iz mržnje

04.12.2019 u 16:06

Bionic
Reading

Podignuta je optužnica protiv petnaestorice napadača koji su 21. kolovoza maskirani upali u kafić u Uzdolju gdje su sa štapovima i mačetom nasrnuli na osoblje i goste srpske nacionalnosti koji su pratili utakmicu Crvene Zvezde i pritom petoricu ozlijedili, uključujući i jedno dijete

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo okrivljenike tereti za nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari povezano sa zločinom iz mržnje te ozljeđivanje petorice njihovih žrtava, također iz mržnje zbog čega im prema zakonu, dokažu li se ta nedjela, prijete strože kazne.

Tužiteljstvo okrivljene sumnjiči da su te kolovoške večeri, oko 22,15 sati s više automobila došli do ugostiteljskog objekta kako bi se obračunali s navijačima Crvene Zvezde koji su pratili utkamicu između tog beogradskog kluba i švicarskih Young Boysa.

Potom su maskirani fantomkama, majicama i maramama te naoružani drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom upali u lokal u kojem su bili vlasnica i osamnaest gostiju, uključujući i djecu, gdje su uz psovke razbijali inventar i zatim nasrnuli na pristune goste.

Prije nego su se dali u bijeg ozlijedili su petero gostiju, među njima i dijete, kojima su nanijeli razderotine, ogrebotine, oguljotine i krvne podljeve na području glave, leđa, nogu i ruku. Osim toga na inventaru su napravili štetu procijenjenu na oko 25 tisuća kuna.

Šibenska policija je zbog tog napada krajem kolovoza privela četiri osobe kojima je nakon ispitivanja određen jednomjesečni istražni zatvor, a zatim je početkom rujna privedeno još 10 osoba, dok se posljednji osumnjičenik predao 12. rujna.

Istražni zatvor bio je određen sedmorici osumnjičenika koje je sud krajem listopada pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, ali su preinačenom odlukom vraćeni u zatvor. Tužiteljstvo sad predlože da se desetorici produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.