PORUKA VLADI

HUBOL se oglasio o plaćama liječnika, upozoravaju na niska primanja

06.11.2019 u 20:02

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra da liječnici danas imaju dva izbora: ili se pomiriti s neprimjerenim iznosom osnovnih plaća i neuređenim zdravstvenim sustavom ili ga napustiti te je podsjetila da je osnovna plaća liječnika specijalizanta oko 8500 kuna neto, a specijalista s 15 godina staža 10.800 kuna

Podsjećajući u srijedu da je posljednjih dana u medijima ponovno otvorena rasprava o visini plaća u javnim službama, među ostalim raspravlja se o plaćama liječnika te se spominju različiti iznosi, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ističe da je liječnička plaća primanje koje liječnik zaradi u redovitome radnom vremenu, a sve ostalo je prekovremeni rad.

"Stoga još jednom upozoravamo na činjenicu da je osnovna plaća liječnika specijalizanta, uz posljednje povišice, oko 8500 kuna neto, a osnovna plaća  specijalista s 15 godina staža 10.800 kuna. Ovi iznosi podložni su malim promjenama zbog razlika u iznosu dodataka na osnovnu plaću u smislu dodataka na uvjete rada, različitih koeficijenata i prireza. Osim toga, na ukupni iznos za isplatu utječu i razlike u broju uzdržavanih članova obitelji", podsjeća HUBOL.

Kako smo se, navodi HUBOL, kao društvo odavno opredijelili za dizanje željezne zavjese i slobodu kretanja, hrvatski liječnici danas imaju dva izbora: ili se pomiriti s neprimjerenim iznosom osnovnih liječničkih plaća i neuređenim zdravstvenim sustavom ili ga napustiti.

"A kako hrvatskim liječnicima nije u interesu napuštanje i urušavanje našega zdravstvenog  sustava, zadnji je trenutak da naša zdravstvena administracija počne učiti od zemalja koje su živjele iza zavjese puno gušćeg tkanja, poput Rumunjske. Tako rade odgovorni, oni kojima je prioritet očuvanje zdravstvene skrbi svojih građana", poručila je udruga bolničkih liječnika.