švicarski franak

[VIDEO] HUB: Banke poštuju odluku Ustavnog suda, ali im se stav nije promijenio

03.02.2021 u 17:23

Bionic
Reading

Ustavni sud Republike Hrvatske u srijedu je donio odluku kojom je odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak. Odnosno, Ustavni sud nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke.

Na odluku Ustavnog suda reagirale su i banke priopćenjem kroz Hrvatsku udrugu banaka (HUB).

'Iako poštuju danas donesenu odluku Ustavnog suda, stav banaka se nije promijenio. U tom smislu, banke će razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koje im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni.

Ovim stavom nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda iz Oglednog postupka kojim je potvrđeno da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli', poručili su iz HUB-a.