TKO JE KINESKI PREDSJEDNIK?

Hu Jintao gušio prosvjede za slobodni Tibet

19.06.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Reformist i tehnokrat, politički umjeren i oprezan - karakteristike su koje analitičari i dobri poznavatelji kineskih prilika pripisuju Huu Jintaou, predsjedniku Kine koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj

Prvaci kineske Komunističke partije oduvijek su ga smatrali inteligentnim, dinamičnim, lojalnim i, prije svega, politički korektnim političarem i čovjekom. Školovani inženjer i snalažljivi političar, koji je lidersko iskustvo prikupljao kako u Pekingu tako i u najzabačenijim kineskim pokrajinama, jedan je od najmlađih čelnika koje je komunistička Kina ikada imala, a vjerojatno će još dugo godina biti u vrhu političkih struktura te zemlje.

Hu Jintao rođen je 1942. u pokrajini Anhui na istoku zemlje i moćnoj Komunističkoj partiji priključio se na vrhuncu Kulturne revolucije 1964. dok je studirao hidroelektrični inženjering na prestižnom pekinškom sveučilištu Qinghua. Nakon diplome, poslovnu i političku karijeru počinje graditi u ministarstvu za zaštitu i iskorištavanje voda. Njegovo napredovanje teče usporedno s usponom Deng Xiaopinga krajem 70-ih godina prošloga stoljeća koji je Hua, tada mladog, nižerangiranog činovnika snažno podupirao u napredovanju po stranačkoj hijerarhijskoj ljestvici.

Vrhunac karijere dosegnuo je 2002. kada Jiang Zemina zamjenjuje na čelu Komunističke partije, odnosno 2003. kada je izabran za predsjednika države. Hu je najodgovornije političke dužnosti počeo obnašati u najsiromašnijim i najzabačenijim kineskim pokrajinama. Među ostalim, bio je šef komunista u Tibetu kada su u njegovu mandatu 1989. nasilno ugušeni prosvjedi tamošnjih separatista.

Tibetanka prosvjeduje protiv posjeta Hu Jintaa Parizu; u Zagrebu prosvjeda neće biti

Slična praksa ponovit će se dva mjeseca poslije, kada su kineske vlasti silom suzbili studentske nemire na pekinškom trgu Tiananmen. Zanimljivo je da je zbog straha od visine, dužnost prvog čovjeka Tibeta Hu obavljao iz Pekinga te da je rijetko boravio u Lhasi što su mu zamjerili brojni stanovnici te kineske pokrajine u kojoj i dalje postoje snažne separatističke težnje.

Godine 1992. postao je stalni član sedmeročlanog Politbiroa KP-a, zadužen za kadrovska pitanja i ideološko obrazovanje stranačkih dužnosnika. Zbog smjernica koji je uveo u tržišnom gospodarstvu, kao i velike pozornosti koju pridaje učinkovitosti državne uprave, analitičari ga smatraju 'mozgom reformi'. Njegova oprezna narav daje naslutiti da će promjene u gospodarskom i političkom životu zemlje biti umjerene, ali će ih biti više nego što se to danas čini.

O Huu Jintaou (67) privatno se malo toga zna. Poznato je da je otac dvoje djece, sina i kćeri koji su školovani u Sjedinjenim Državama. Navodno je ljubitelj stolnoga tenisa i plesa, poznat po izvrsnom fotografskom pamćenju.