STIPE MESIĆ

'Htio sam Gotovini pružiti priliku, ali HDZ me onemogućio'

16.11.2012 u 10:16

Bionic
Reading

I bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić zadovoljan je oslobađajućom presudom za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a ističe kako je upravo takva presuda dokaz da Haški sud nije politički sud, što je on tvrdio cijelo vrijeme

U izjavi koju je medijima poslao njegov savjetnik Tomislav Jakić, bivši predsjednik RH Stipe Mesić podsjeća kako je 'puna suradnja s Haškim sudom bila i ostaje Ustavnim zakonom propisana obveza svakoga građanina Republike Hrvatske'.

Naglašava se i kako je Mesić, dok je bio šef države, 'želio pružiti priliku umirovljenom generalu Gotovini da u Zagrebu odgovara na pitanja haških istražitelja, ali mu je to u vrijeme HDZ-ove vlasti bilo onemogućeno'.

'Nažalost, general Gotovina to nije prihvatio, a ni Haško tužiteljstvo kojemu se predsjednik Mesić obratio u vrijeme potrage za odbjeglim generalom posebnom porukom nije pokazalo razumijevanje za takvu soluciju', napominje Jakić.

'Nakon uhićenja umirovljenog generala Gotovine, Ured predsjednika Mesića pružio je maksimalnu pomoć u prikupljanju dokumenata koji su mogli poslužiti obrani, ne upuštajući se ni u jednome trenutku u kvalifikaciju optužnice niti na bilo koji način sugerirajući kako bi sudski postupak trebao završiti.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske smatra da politiziranje odluke što ju je donijelo Žalbeno vijeće Haškog suda ne bi koristilo ni Hrvatskoj ni slici Hrvatske u Europi i u svijetu. Presude pojedincima, ma tko oni bili i ma kakve one bile, nikada nisu bile presude svim hrvatskim braniteljima, hrvatskome narodu i hrvatskoj državi, kao što se zlonamjerno i politikantski ne jednom tvrdilo. Današnje odluke ne bi smjele biti prepreka toliko potrebnom suočavanju s istinom o prošlosti i učenju lekcija iz prošlosti. Krajnje je vrijeme da se Hrvatska okrene budućnosti', zaključuje se u izjavi koju je uime bivšeg predsjednika Stipe Mesića pripremio njegov savjetnik Tomislav Jakić.