ALIJA SIROTANOVIĆ

Htio je samo veću lopatu

13.05.2014 u 14:29

Bionic
Reading

Rudar iz Breze u središnjoj Bosni Alija Sirotanović, jedan od čuvenih 'junaka socijalističkog rada' u bivšoj Jugoslaviji, umro je prije točno 24 godine, podsjeća u utorak sarajevski 'Dnevni avaz' ističući kako je legendarni rudar od tadašnjih vlasti za nagradu tražio jedino veću lopatu

Legenda je nastala nakon što je na savjetovanju sa stručnim osobljem rudnika Breza i kopačima u srpnju 1949. godine Sirotanović predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta te se obvezao kako će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Alekseja Stahanova.

Bio je to prvoklasni propagandni zgoditak, prijedlog je prihvaćen a Sirotanovićeva je brigada 24. srpnja 1949. godine počela s obaranjem rekorda. Sam Sirotanović tog je dana oborio svjetski rekord u kopanju ugljena, iskopavši 152 tone u osam sati rada pretekavši tako Stahanova za čak 50 tona.

Veća lopata kojom bi se kopalo još brže i više navodno je bila jedina nagrada koju je Sirotanović zatražio nakon što se proslavio svojim udarništvom.

Postao je simbolom radničke klase i odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada.

Njegov lik je kasnije tiskan na novčanici od 20 tisuća jugoslavenskih dinara, a jedna ulica u rodnom mjestu Trtorići nazvana je njegovim imenom.

Navodno je čuveni film 'Čovjek od mramora' poljskog redatelja Andrzeja Wajde inspiriran upravo Sirotanovićevim likom i djelom, a pjesmom 'Srce, ruke i lopata' ovjekovječila ga je skupina 'Zabranjeno pušenje'.