saborski stavovi

HSS-ov zastupnik: Ne želim se cijepiti. Ako treba, potpisat ću i da ne želim na respirator

11.11.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Pitanje treba li testirati sve, dakle cijepljene i necijepljene i one koji su covid preboljeli, podijelilo je u četvrtak zastupnice Mosta i SDP-a Mariju Selak Raspudić i Andreju Marić, dok je HSS-ov Željko Lenart poručio da se ne želi cijepiti.

„U ovoj krizi treba testirati sve, besplatno i po mogućnosti - neinvazivno“, kazala je Selak Raspudić.

Testiranje svih je neizvedivo i preskupo i za bogatije od nas, uzvraća Marić i naglašava kako struka jasno kaže da cijepljeni imaju deset puta manju šansu za zarazu, a ako im se to dogodi manja je šansa da će razviti tešku kliničku sliku, završiti na respiratoru ili umrijeti.

Ta se tema otvorila nakon što je Mostova zastupnica u slobodnom saborskom govoru prenijela podatke HZJZ-a da su od početka pandemije svega 1892 osobe ponovo zaražene, odnosno 0, 54 posto oboljelih.

Iz HZJZ-a dodaju da je riječ o tako malom broju reinfekcija da prethodno oboljele nisu prikazivali u izvješćima, jer bi se radilo o pojedinačnim slučajevima, rekla je Selak Raspudić.

Zašto se onda ne produže covid potvrde za preboljele i zašto se na njih radi pritisak da se cijepe? S kojim ciljem su se ti podaci do sada skrivali od zastupnika i javnosti, pitala je ministra zdravstva.

Hoće li sada Beroš, kad su podaci javno objavljeni, prilagoditi svoje preporuke i prestati raditi pritisak barem na preboljele? Još čekamo podatak koliko je reinficiranih trebalo hospitalizaciju i koliko ih je preminulo.

Zašto te podatke nemamo, upitala je Beroša od kojeg je traži da uvaži pitanje koje se tiče pola milijuna građana koji su preboljelo covid i njih oko 250.000 kojima je istekla ili će isteći covid potvrda.

Lenart se neće cijepiti

Selak Raspudić prošli je tjedan izjavila da je preboljela koronu, trenutno ne planira cijepiti se i nema važeću covid potvrdu. 

Opetujući svoju tezu o „fašizmu 21. stoljeća“, Lenart je problematizirao odluke Nacionalnog stožera o uvođenju covid potvrda, koje će od 15. studenoga vrijediti i u Saboru.

Prvi puta se dogodilo da članovi izvršne vlasti u Stožeru donose pravila koja uređuju rad u zakonodavnoj vlasti, u Saboru, kazao je Lenart i priznao da je od onih koji se ne želi cijepiti te će, ako treba, potpisati da ne želi na respirator.

„Netko mi je rekao da ću zauzeti mjesto nekome u bolnici, ja barem 25 godina nisam ni dana bio u bolnici. Zar ljudi koji su cijeli život plaćali mirovinsko i zdravstveno nemaju pravo na mjesto u bolnici, ako se nisu cijepili“, retorički se upitao.

Marić je pak poručila da četvrti val epidemije „bukti“ pa nije vrijeme za politiku nezamjeranja i politikanstvo, ni za poziv na bunt, nego na slušanje struke i znanstvenika.

Kolegama koje se ne bi ni cijepili niti testirali poručila je da imaju pravo na virus, ali samo dok nisu u kontaktu s drugim ljudima.

„Sada vam je omogućeno da se pridružite sjednicama Sabora video prijenosom, a ako se ni tako nećete pridružiti, onda vas treba i financijski kazniti“, istaknula je zastupnica.