sukob interesa

U Delnicama se pogodovalo pri dodjeli stipendija; odgovoran i gradonačelnik

27.11.2018 u 15:33

Bionic
Reading

Primorsko-goranska Županijska organizacija Hrvatske stranke prava optužila je delničku gradsku vlast za pogodovanje pri dodjeli stipendija nadarenim učenicima i studentima navodeći kako su one dodijeljene djeci dvoje članova nadležne komisije, a odgovornim smatra i gradonačelnika

Kako je na konferenciji za novinare rekao tajnik Županijske organizacije Ivan Piškor, na čelu peteročlane komisije za dodjelu stipendija je potpredsjednica Gradskog vijeća Delnica Adrijana Kruljić, čije je dvoje djece ove godine dobilo stipendije. Član komisije je još jedan gradski vijećnik Franjo Jakovac, čiji je sin također dobitnik stipendije, rekao je.

Piškor je ustvrdio kako je riječ o klasičnom sukobu interesa i diskriminaciji. 'Gradska vlast na čelu s gradonačelnikom mora snositi odgovornost za ovu situaciju jer gradonačelnik potpisuje i odobrava dokument o dodjeli stipendija i mora znati za ovaj slučaj sukoba interesa', istaknuo je, dodajući da - zbog lošeg vođenja grada - Delnice postupno nestaju, a mladi odlaze.

Na konferenciji za novinstvo istaknuto je kako HSP 'nema ništa protiv djece članova komisije niti ima zamjerke na to što su dobili stipendije, ali smatra da su se njihovi roditelji trebali izuzeti pri odlučivanju'.

Predsjednik Glavnog stana HSP-a Nikica Augustinović ocijenio je da je slučaj iz Delnica tipičan primjer nepotizma i kažnjivog djela pogodovanja. 'Ovo što su gradonačelnik Delnica Ivica Knežević i njegovi uhljebljeni jataci napravili zaslužuje najsnažniju osudu i izaziva zgražanje', istaknuo je.

'Ovakvim ponašanjem lokalnih šerifa pogoduje se podobnim i zaslužnima, rodbini i prijateljima, bez ikakvih smislenih dokaza da oni tu potporu zaslužuju. Riječ je on inkubatoru za uhljebništvo najgore vrste', ustvrdio je.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rekao je - odgovarajući na upit Hine da komentira te optužbe - kako ih ne bi želio komentirati dok ne završi žalbeni postupak na odluku o dodjeli stipendija, koji je u tijeku.

'Kad budem potpisivao odluke o dodjeli nakon toga, itekako ću voditi računa o tome jesu li odluke donijete na odgovarajući način', rekao je. Načelno, dodao je, članovi komisije bi se morali izuzeti kad se odlučuje o članovima njihova kućanstva i djeci, a na njihova bi se mjesta trebale imenovati druge osobe, rekao je gradonačelnik.