BOLJE SPRIJEČITI NEGO...

Ovo se rijetko događa: Gradonačelnik Dubrovnika suspendirao zamjenicu zbog sumnje na sukob interesa

21.11.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković suspendirao je svoju zamjenicu Orlandu Tokić zbog mogućeg sukoba interesa jer je, u siječnju 2017., prije nego je postala zamjenicom i nije obnašala nikakve dužnosti u HDZ-u niti bila kandidatkinja, s privatnim investitorom ugovorila izradu projektne dokumentacije za izgradnju na česticama zemlje od kojih je jedna u vlasništvu Grada Dubrovnika, a za koju je investitor podnio zahtjev za kupnju.

Franković je u srijedu najavio da će sve dokumente poslati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i Tokić do očitovanja Povjerenstva neće imati nikakva zaduženja. Ako se sukob interesa utvrdi, od zamjenice će zatražiti ostavku.

„Svi smo imali život prije nego smo postali dužnosnici pa tako i Orlanda Tokić, koja je potpisala ugovor koji oporba prikazuje kao sumnjiv. Nikakva šteta za Grad Dubrovnik nije nastala, niti bi nastala da je zemljište prodano, ali mora postojati moralna odgovornost. Dignuli smo visoko ljestvicu moralnosti. Prozivali smo bivšeg gradonačelnika da dodjeljuje poslove vlastitom bratu pa isto moramo primijeniti i na sebe. To je jedini razlog moje odluke, ali nije na meni utvrđivati je li netko kriv ili nije“, objasnio je Franković.

  • +11
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zamjenica Orlanda Tokić nije nazočila konferenciji za medije, što je gradonačelnik Franković objasnio procjenom da je u ovom trenutku najbolje da se umjesto nje javnosti obrati on kao odgovorna osoba. Na novinarski upit je li istina da su stanovi koje je investitor tvrtka Primorje Gradnja planirala graditi na gradskoj čestici već prodani, Franković je odgovorio kako prodaja zemljišta privatnom investitoru u ničemu nije bila sporna, nego ponašanje aktera.

„Imao sam dovoljno ruku na Gradskom vijeću da to izglasamo, ali sam točku povukao jer je gradski vijećnik Maro Kristić izjavio da je investitor već prodao stanove koji se nalaze na zemljištu u vlasništvu Grada. Investitor je prejudicirao da će kupiti zemljište, što je nedopustivo. Neće se nitko tako ponašati s gradskim zemljištem. To je jasna poruka svim investitorima. Da sam ranije imao tu informaciju, ne bih nikad predlagao točku o prodaji“, rekao je Franković.

Napomenuo je da, dok je on gradonačelnik i Gradsko vijeće u ovom sazivu, Grad Dubrovnik neće prodavati sporno zemljište.