DAN CIVILNE ZAŠTITE

Hrvatskoj najviše prijete poplave, požari i potresi

01.03.2011 u 20:32

Bionic
Reading

Poplave, požari otvorenog prostora i potresi najveće su ugroze za Republiku Hrvatsku prema procjeni ugroženosti od prirodnih katastrofa koju je Vlada donijela krajem 2009. Temeljem te procjene Vlada je prošle godine donijela i plan zaštite i spašavanja za područje Hrvatske koji podrazumijeva modernizaciju sustava Civilne zaštite, čiji je razvoj usmjeren na prevenciju, zaštitu i spašavanje od prirodnih, tehničkih i tehnoloških nesreća i katastrofa, istaknuo je Damir Trut, ravnatelj DUZS na današnjoj svečanoj sjednici središnje proslave Dana civilne zaštite u Slavonskom Brodu

'Organizacija CZ prilagođena je obvezama i odgovornostima jedinica lokalne i regionalne samouprave, a na razini države, Državna uprava za zaštitu i spašavanje osnovala je interventne specijalističke postrojbe za spašavanje ljudi iz ruševina, spašavanje na vodi i RKB zaštitu. Osnovane su i logističke postrojbe za organizaciju prihvata i smještanja velikog broja ugroženih osoba', naglasio je Trut.

Ravnatelj DUZS je dodao i da je Hrvatska već sklopila bilateralne sporazume o suradnji u zaštiti od prirodnih civilizacijskih katastrofa s Mađarskom, Slovenijom, BiH, Slovačkom, Poljskom, Austrijom, Francuskom, Crnom Gorom, Rusijom, Makedonijom i Albanijom, a u pripremi su i sporazumi sa Srbijom, Bugarskom, Ukrajinom i kraljevinom Jordan.

U okviru obilježavanja Dana CZ na rijeci Savi na Šetalištu braće Radić prikazana je i združena pokazna vježba zaštite i spašavanja osoba na vodi, gašenje požara i sanacije onečišćenog okoliša na rijeci Savi u slučaju ugroze iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Na svečanoj sjednici u Slavonskom Brodu dodijeljene su i godišnje nagrade DUZS. Za 2010. nagrade su dobili Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije i Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Požega.

IDEJA SE RODILA NAKON POTRESA U ZAGREBU

'Civilna zaštita u Hrvatskoj prošla je svoj impozantni razvojni put počevši od same ideje potrebe zaštite i spašavanja daleke 1884. godine, nakon potresa u Zagrebu, kroz osnivanje škole Civilne zaštite tridesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do donošenja Zakona o zaštitu i spašavanje 2004. te objedinjavanja cjelokupnog sustava osnivanjem Državne uprave zaštite i spašavanja 2005. godine', podsjetio je Truta. Dodao je da se čak 130.000 pripadnika Civilne zaštite tijekom Domovinskog rata iskazalo svojom hrabrošću, humanošću, učinkovitošću i požrtvovnošću, čime su dali nemjerljiv obol smanjenju patnji i stradanja civila.