kontracepcijske pilule

Hrvatsko katoličko liječničko društvo: Puna podrška pravu ljekarnika na priziv savjesti

28.11.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Hrvatsko katoličko liječničko društvo priopćilo je, u povodu slučaja ljekarnice koja je nedavno odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, da pruža punu podršku ljekarnicima u ostvarivanju prava na priziv savjesti i pozvalo je institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma'.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo potaknuto, kako navodi, 'netočnim i nepotpunim informacijama oko prava na priziv savjesti magistara farmacije, te neinformiranim i grubim napadima na farmaceutsku struku, kao i nedostatkom pravodobne reakcije od nadležnih institucija', ističe da je pravo na priziv savjesti osnovno ljudsko pravo i sastavni dio slobode mišljenja. Priznato je na međunarodnoj razini, u praksi se ostvaruje u većini država svijeta i definirano je Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

U osiguranju prava na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika s posebnim naglaskom na magistre farmacije, Društvo se pozvalo na: hrvatski Ustav, Čl. 40 (koji jamči slobodu savjesti, vjeroispovjesti i javno očitovanje uvjerenja); Opću deklaraciju o ljudskim pravima Čl. 18. (svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere); Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Čl. 9.1 (isto pravo, uz navođenje mogućih ograničenja u demokratskom društvu); Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini broj 1763/2010 od 07.10.2010.g., St.1. (koji kaže da niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom ... zbog odbijanja da izvrši, omogući, potpomogne ... izvršenje bilo kojeg čina koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija); Zakon o ljekarništvu, Čl. 24. i 25. (prvi kaže da magistar farmacije može uskratiti lijek ako procjeni da bi mogao ugroziti zdravlje korsinika, neispravne dokumentacije ili nasilnog ponašanja; drugi obvezuje na poštivanje Kodeksa etike i deontologije i Pravila ljekarničke prakse); te na Kodeks ljekarničke etike i deontologije, Čl. 4, 10, 12, 17, 31, 38.

'HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo. Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma', stoji u priopćenju, koje su potpisali predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a Marija Benković, mag. pharm.

Faktograf je objavio jučer (27. studenog) da je Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore utvrdilo da ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti i koja je mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj Ljekarni Čelina nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije.  Povjerenstvo smatra da pacijentici nije bio ugrožen život, odnosno da nije prekršen članak Kodeksa koji kaže da 'magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika'. U zaključku Povjerenstva koje je Faktograf dobio na uvid od spomenute djevojke, kao olakotna okolnost navodi se kako se pacijentica idući dan vratila u istu ljekarnu, gdje joj je izdan lijek.