kontracepcijske pilule na recept

[ANKETA] Nije prvi put da se to događa. Smiju li ljekarnici odbiti izdati lijekove zbog priziva savjesti?

16.11.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Djelatnica zagrebačke Ljekarne Čelina na Jordanovcu odbila je izdati djevojci kontracepcijske pilule, pozvavši se na priziv savjesti, jer ne podržava kontracepcijske pilule kao metodu kontracepcije

'Djelatnica ljekarne odbila mi je izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontracepcijskih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro, kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?', prenosi portal Faktograf.

Vlasnica ljekarne Sandra Čelina potvrdila je za taj portal da je došlo do navedene situacije, ali nije ništa htjela komentirati, već je rekla da je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK), iz koje navode da su ovaj mjesec primili dvije žalbe.

'U periodu od 1. siječnja do 12. studenoga 2018. zaprimljena je jedna žalba koja se odnosi na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama i koja je trenutno u postupku rješavanja pred nadležnim Povjerenstvom za etiku i deontologiju. Pored navedene žalbe, zaprimljen je jedan upit iz kojeg nije u potpunosti jasno radi li se o uskraćivanju izdavanja lijeka zbog priziva savjesti ili nekom drugom razlogu uskraćivanja izdavanja lijeka sukladno važećem Zakonu o ljekarništvu i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (stručna procjena da bi lijek mogao ugroziti zdravlje pacijenta, neispravna medicinska dokumentacija, slučaj prijetnje ili nasilnog ponašanja pacijenta)', navode iz HLK-a.

Djelatnici u ljekarnama mogu se pozvati na savjest, što je definirano Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, a članak 12. glasi: 'Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.'

No pravo na priziv savjesti je individualno, kako navodi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

'U slučajevima kada se radnik ili radnica u ljekarni poziva na priziv savjesti, ljekarne su dužne organizirati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini i onemogućava je u pružanju pojedinih usluga', ističe Ljubičić.

Kako u ovom slučaju nije došlo do takve organizacije rada, pravobraniteljica smatra da je djelatnica ljekarne prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije.

'U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika', rekla je Višnja Ljubičić te napominje kako ovo nije prvi takav slučaj. Do sada su zabilježena tri takva slučaja, od kojih je u jednom sudjelovala ljekarnica, a u druga dva liječnici u zdravstvenim ustanovama.