OTKRIVENI KRIMINALCI

Hrvatsko-bugarska grupa postavljala skimmere na bankomate

30.08.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Policija je državnom odvjetništvu kazneno prijavila osam osoba osumnjičenih za počinjenje više kaznenih djela računalne prijevare. Dvojica Riječana, starosti 29 i 30 godina, i 54-godišnjak s područja Plaškog će danas biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci, dok su petorica državljana Bugarske u bijegu

Otkriveni su u subotu, 27. kolovoza, kada je na širem području Opatije pronađeno osobno vozilo bugarskih nacionalnih oznaka koje su koristili, a u kojem su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem kaznenog djela.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske je utvrđeno da su osmorica u razdoblju od 27. srpnja do 28. kolovoza, na ukupno 12 bankomata na širem području Rijeke, Opatije, Crikvenice, Krka te susjednih županija neovlašteno postavili čitače magnetnih zapisa s minijaturnim kamerama za očitavanje PIN brojeva, tzv. skimmer uređaje. Prethodno su ih neovlašteno izradili, za što su posjedovali potrebnu opremu.

Po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Rijeci, na adresi njihova prebivališta obavljena je pretraga te pronađena i oduzeta računalna oprema i drugi predmeti.

Nadalje, policija navodi da je korištenjem ovako presnimljenih podataka obavljeno više nezakonitih novčanih transakcija u drugim državama, čime je dvjema bankama pričinjena velika materijalna šteta.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.