završena misija

[FOTO/VIDEO] Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana

15.09.2020 u 22:31

Bionic
Reading

Pripadnici 12. hrvatskog kontinegnta (HRVCON) koji su sudjelovali u misiji potpore miru „Odlučna potpora“ (Resolute Support) u Afganistanu vratili su se u utorak navečer u Hrvatsku čime je završeno sudjelovanje Hrvatske vojske u toj misiji u Afganistanu

Svečanom dočeku 61 pripadnika Oružanih snaga RH te 37 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja (Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija) u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj sa suradnicima te vojni izaslanici u RH - SAD-a, Crne Gore i Republike Albanije.

Istaknuvši kako su pripadnici Hrvatske vojske (HV) još jednom dokazali izvrsnost, profesionalizam i spremnost hrvatskog vojnika, Milanović je rekao da je povratkom 12. hrvatskog kontingenta završeno sudjelovanje HV-a u toj misiji u Afganistanu.

"Došao je i taj trenutak da se nakon 17,5 godina hrvatski vojnici vrate kući. HV još od ožujka 2003. sudjeluje u jednoj od najdelikatnijih misija te vrste ikada u povijesti", poručio je.

Predsjednik Milanović je najavio i da će se ova vrsta međunarodne vojne suradnje i sudjelovanja nastaviti negdje drugdje i na neki drugi način, ali "priči o Afganistanu je došao kraj". Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine pa sve do danas, više od pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

„A kada netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska tome dala svoj nemjerljiv doprinos“, istaknuo je.

Poručio je i da će Hrvatska i dalje ostati pouzdan i odgovoran partner sa saveznicima u NATO-u, ali kroz neke druge aktivnosti, operacije i misije.

Izrazio je i žaljenje što je u terorističkom napadu u Kabulu u srpnju prošle godine poginuo pripadnik HV-a skupnik Josip Briški.

Admiral Hranj kazao je kako su hrvatski vojnici ovom misijom još jednom dokazali kako su dostojni nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

  • +22
Povratak vojnika iz Afganistana Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

„Još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju zaštitu i potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati“, rekao je admiral Hranj.

Podsjetio je i da se od početka sudjelovanja HV-a u toj misiji u Afganistanu veličina hrvatskog kontingenta kretala od 36 do 343 vojnika pri čemu je ukupno sudjelovalo više od 5700 hrvatskih vojnika.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović je, obraćajući se pripadnicima tog hrvatskog kontingenta u Afganistanu, istaknuo je da su bili spremni i sposobni rilagoditi se i izvršiti zadaće koje su se nekada i dnevno mijenjale. Istaknuo je i da je sudjelovanje u toj NATO-ovoj misiji u Afganistanu na njega ostavilo dubok trag, obzirom da je ovo kraj misije u kojoj su pripadnici Oružanih snaga RH dali najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Predsjednik Milanović je, na upit novinara postoji li još mogućnost da NATO zatraži nekog od hrvatskih časnika u svom zapovjedništvu u Afganistanu, rekao kako u to ne vjeruje. Poručio je i kako ne postoji nikakva žurba da HV sudjeluje u nekim drugim mirovnim misijama. "Nikakva žurba ne postoji. NATO može tražiti, ali odluka je isključivo naša", kazao je.

Oružane snage RH u Afganistanu

Pripadnici Hrvatske vojske od 2003. godine sudjelovali su u Afganistanu. U operaciji ISAF u Afganistanu je od 2003. do 2015. sudjelovalo ukupno 4523 pripadnika OS RH, od čega je 235 žena.

Operacija ISAF od 1. siječnja 2015. prelazi u misiju potpore miru Resolute Support, naveli su iz Ministarstva obrane RH.

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u misiji potpore miru Resolute Support od 1. siječnja 2015., kada su po završetku mirovne operacije ISAF (International Security Assistance Force) krajem 2014. zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru Resolute Support.

U misiji Resolute Support zaključno s 11. HRVCON-om, sudjelovalo je 1157 pripadnika Hrvatske vojske, od čega je 76 žena.

Od početka sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, u operaciji ISAF (International Security Assistance Force), 28. veljače 2003., kada je u operaciju upućen vod Vojne policije te nastavka sudjelovanja u misiji potpore miru Resolute Support, od 1. siječnja 2015., sudjelovalo je 5 722 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je 238 žena, podatci su MORH-a.