prije izazovnih zadaća

Hrvatski vatrogasci pripremaju se za sezonu, država za zaštitu od požara izdvojila 16 milijuna kuna

06.06.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) provodi pripreme kako bi što spremnije dočekala novu protupožarnu sezonu koja bi mogla biti izazovna s obzirom na dugoročne prognoze i najave iznadprosječno toplog ljeta, s oborinama manjima od prosjeka, rečeno je u ponedjeljak

HVZ-u je za ovogodišnji Program aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara, kojeg je donijela Vlada, osigurano 16 milijuna kuna. Iako najteži dio protupožarne sezone tek dolazi, vatrogasci su do sada imali veliki broj požara, rečeno je na konferenciji za novinare u Državno vatrogasnoj intervencijskoj postrojbi u Kaštel Štafiliću.

Prošle je godine, za razliku od 2020., broj požara otvorenog prostora bio za 74 posto veći (6.274), a gotovo za duplo povećala se i brojka požara raslinja. To je izazvalo i povećanje ukupnog broja požara sa 6.028 na 8.755, odnosno za 45 posto. Najviše požara prošle godine zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (882), a najveća opožarena površina od 11.707 hektara u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prije početka sezone bit će organizirana međuresorna vježba 'Sigurnost 22', u kojoj će uz vatrogasce sudjelovati i ostali subjekti sustava domovinske sigurnosti. 'Ove godine vježba će se provesti na području kontinentalnog dijela Hrvatske jer kolege u Dalmaciji gase i vježbaju cijelo proljeće', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vježba će se održati 9. i 10. lipnja. 'U Divuljama će biti izmješteno dvanaest vatrogasaca, po šest iz JVP Osijek i još šest iz JVP Zagreb. U Tučepima će se sezona pojačati s dva vozača, na otoku Hvara dislocirat će se četiri vatrogasca iz Vukovarsko-srijemske županije, a područje Brača dodatno će biti ojačano s deset domicilnih vatrogasaca. Na Korčuli će biti dislocirane snage domicilnih vatrogasaca, na Mljetu će biti zaposlena četiri sezonska vatrogasca, a iz robnih zaliha će se izmjestiti jedno vozilo', rekao je Tucaković. U Splitsko-dalmatinskoj, prema riječima vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića, bit će zaposlena 464 sezonska vatrogasca.