'gastarbajteri milenijci'

Hrvatski politolog ima rješenje: Rad na daljinu usporio bi odljev mozgova s periferije Hrvatske, ali i u EU

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 19.10.2021 09:39
  • Objavljeno 19.10.2021 u 09:39
Iseljavanje, ilustrativna fotografija

Iseljavanje, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Povjesničar i politolog Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u novoj knjizi “Gastarbajteri milenijci” predlaže demografsku mjeru – rad od kuće ili rad na daljinu kao odgovor na demografske izazove s kojima se suočava Hrvatska, ali i EU, piše u utorak Večernji list

Kada bi se iz javnog sektora, smatra Jurić, pet posto radnika vratilo ili preselilo na periferiju u kojoj mogu kupiti kuću za 30 tisuća eura koja u Zagrebu košta do 300 tisuća eura, oživjele bi se mnoge hrvatske depopulirane regije.

"Rad na daljinu usporio bi odljev mozgova s periferije Hrvatske, ali i EU. Ova bi mjera mogla ponovno naseliti velika napuštena područja Hrvatske, ali i biti primjer ostalim EU periferijama. Mjera bi mogla dati novi poticaj napuštenim ili demografski ranjivim područjima i omogućiti radnicima da napuste gradove s visokim životnim troškovima. Time bi se divljanje cijena nekretnina u Zagrebu i Splitu dovelo u red.

Nadalje, rad na daljinu smanjio bi potrebu mladih za životom u velikim gradskih središtima kako bi povećali šanse napretka u karijeri, smanjio bi emisiju CO2 zbog manje potrebe kretanja, rasteretio gužve na zagrebačkim prometnicama te omogućio povratak dijela iseljenika sa Zapada dok bi u slučaju nastavka potencijalnih novih pandemija i terorističkih napada život u provinciji mogao postati čak i nužda", govori Jurić.

Mjera bi, drži, mogla pozitivno djelovati na promišljanje nekih koji se namjeravaju odseliti jer bi povratkom makar i jedne obitelji u neki ruralni kraj bilo naznaka za promjenu trendova, što bi mnogima vratilo izgubljenu nadu. Ali bi i potaknulo još neke na povratak.

Ekonomski razlozi nisu jedini koji potaknu obitelj na iseljavanje, tumači, jer nekad su presudne naizgled male obične životne okolnosti, poput toga da im se djeca nemaju s kime igrati. Tu demografsku mjeru o kojoj je pisao u svojoj knjizi, kaže, načelno je pozdravio i dio hrvatskih sindikata te je poslana i Europskoj komisiji, donosi Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!