misija poseidon

Hrvatski policajci spasili 36 migranata u Egejskom moru: Bili su pothlađeni, dehidrirani, a neki i bez svijesti

14.02.2020 u 10:15

Bionic
Reading

Četiri hrvatska policajca koja sudjeluju u Frontexovoj misiji Poseidon spasila su 36 migranata, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanska

Kako su opisali iz dubrovačke policije, na potezu od Evros Delta do mjesta Makri u Egejskom moru uočen je gumenjak s većim brojem osoba iz kojeg se čulo zapomaganje. Policajci su odmah pritekli u pomoć te su u gumenjaku zatekli 36 stranih državljana koji su bili u lošem zdravstvenom stanju, pothlađeni, dehidrirani, a neki od njih i bez svijesti. Među osobama je bilo petero djece, 11 žena i 20 muškaraca.

Gumenjak je ostao bez goriva, a temperatura mora u tom trenutku bila je samo dva stupnja Celzija te je zaista upitno što bi se s njima dogodilo da nisu bili spašeni, naglašavaju iz policije.

Spašeni migranti su prekrcani u policijsko plovilo, policajci su im dali vodu i tople napitke te su ih utoplili termo folijama. Nakon toga prevezeni su u luku Alexandropolis te su dalje zbrinuti.

Hrvatski policajci spasili migrante u Egejskom moru Izvor: MUP RH / Autor: N .N.

Od ukupno 36 migranata, njih pet je hospitalizirano, dok su ostali, nakon ukazane liječničke pomoći, zbrinuti u prihvatnom centru te slijedi daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu, izvijestili su iz dubrovačke policije.