'SUZDRŽITE SE OD DAVANJA IZJAVA'

Neugodna packa Human Rights Watcha: Nakon priznanja predsjednice o upotrebi sile nad migrantima traži se istraga

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 16.07.2019 10:39
  • Objavljeno 16.07.2019 u 09:48
Kolinda Grabar Kitarović u posjetu graničnom prijelazu s BiH kod Slunja

Kolinda Grabar Kitarović u posjetu graničnom prijelazu s BiH kod Slunja

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Direktor Human Rights Watcha (HRW) za Europu i središnju Aziju, Hugh Williamson, poslao je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem je zatražio da Hrvatska 'prekine s ilegalnom praksom vraćanja ljudi u Bosnu i Hercegovinu'. Zbog predsjedničine nedavne izjave Williamson je napisao pismo i šefu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) Fabriceu Leggeriju

Nakon mjeseci poricanja sa službenih adresa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za švicarsku državnu televiziju priznala je da hrvatska policija koristi silu kako bi migrante uhvaćene na području Hrvatske vratila u Bosnu i Hercegovinu.

U pismu poslanom predsjednici Human Rights Watch traži da naredi istragu nezakonitih protjerivanja migranata, kao i da se prestane s takvim postupcima hrvatskih graničnih policajaca.

Podsjetili su da je predsjednica u intervjuu za švicarsku TV SRF 9. srpnja priznala da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. 'To je u suprotnosti s prethodnim nijekanjima hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija', navodi se u pismu.

Ova nevladina organizacija smatra da vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Europske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama. 'Priznanje da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima znači da postoji dužnost da se provede istraga kako bi odgovorni odgovarali za te postupke i da se osigura to da se oni ne ponove', poručuju iz HRW-a.

  • +9
  • +6

Kolinda Grabar Kitarović na granici

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

HRW je krajem 2018. godine zabilježio zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH. Tvrde da su u mnogim slučajevima takva protjerivanja uključivala nasilje. U pismu predsjednici navode da su o saznanjima da se nad migrantima koristi sila upoznali i nadležne u MUP-u, ali su oni sve demantirali te je državna tajnica optužila aktiviste da se lažno predstavljaju kako bi optužili hrvatsku policiju da provodi nasilje nad migrantima.

  • +12
  • +9

Arhivska galerija / Migranti na GP-u Maljevac na granici s BiH, iz koje u Hrvatsku i prelazi najveći broj migranata

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Pozivamo vas da osigurate da vlasti u Hrvatskoj bez odgode poduzmu korake da se okončaju nezakonita i nasilna protjerivanja, kao i da njihovi postupci i zakoni budu u skladu s međunarodnim i zakonima Europske unije o izbjeglicama', stoji u pismu koje potpisuje Hugh Williamson.

U pismu koje je poslao FRONTEX-u Williamson je zatražio da odlučnije prate i dokumentiraju kršenja ljudskih prava migranata na granici između Hrvatske i BiH. 'Ako razina vašeg raspoređivanja ne dopušta takvo praćenje, zamolili bismo vas da se suzdržite od davanja izjava koje impliciraju da se ne događaju zloupotrebe', poručio je Williamson.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!