španjolska

Hrvatski počasni konzul u Barceloni pod sumnjom za 'pranje novca'

10.03.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Hrvatski počasni konzul u Barceloni, Julí Bárcena San José, trebao bi 23. travnja izaći pred istražnu sutkinju u Kataloniji nakon što je policija nad njim provela istragu sumnjičeći ga za 'pranje novca' za lokalnu grupu kriminalaca, doznaje se u utorak

Osumnjičen je da je primao novac dobiven od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile, čime je za kriminalnu skupinu prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

'Pozvan je pred istražnu sutkinju u Barceloni u svojstvu osumnjičene osobe. Ondje bi trebao odgovoriti na ono što mu se stavlja na teret. Ispitivanje će biti zatvoreno za javnost', rekla je u utorak glasnogovornica Visokog suda pravde u telefonskom razgovoru za Hinu.

Na sud se moraju odazvati i počasni konzuli Albanije i Malija, José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández. Osumnjičeni su za ista djela.

Katalonska policija Mossos d'Esquadra otvorila je istragu 2017., nakon što je uhitila muškarca povezanog s lokalnim obiteljskim klanom u Kataloniji koji je uspostavio kupoprodaju automobila u Barceloni. Policija je 18. rujna prošle godine priopćila kako je privela četiri člana tog klana, a da su tri konzula povezana s njima.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je 22. veljače izvijestilo kako je pokrenulo opoziv počasnog konzula Julija Bárcene. On je u utorak na internetskoj stranici ministarstva još uvijek bio naveden kao počasni konzul u Barceloni. Bárcena nije odgovorio na upit o ovom slučaju.

On je poduzetnik, a na funkciji počasnog konzula nalazi se od 2002. godine. Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju nego državljani teritorija na kojem se nalaze što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španjolska. To su osobe s ugledom u zajednici gdje žive, a njihove zadaće su uglavnom poticanje gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju.