DON IVAN GRUBIŠIĆ O SITUACIJI U ZEMLJI

'Hrvatski narod voli kupovati maglu'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 11.05.2011 16:02
  • Objavljeno 11.05.2011 u 14:17
Don Ivan Grubišić1

Don Ivan Grubišić1

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

'Hrvatska je kao nasukani brod i stoga su joj potrebne korjenite promjene, dijametralno oprečne, u načinu funkcioniranja društva i vođenja politike', poručio je don Ivan Grubišić na predstavljanju Saveza za građansku i etičku Hrvatsku (SGEH)

Uoči javne tribine na temu 'Kakvu Hrvatsku želimo?', koja će biti održana u Europskom domu u Zagrebu, don Ivan Grubišić je predstavio tzv. platformu Saveza ustvrdivši kako Hrvatskoj 'ne treba još jedna izborna kozmetika, prijevara

Bez izjašnjavanja o pristupanju u EU

'Sve dok se javnosti i građanima ne predstave svi detalji pregovora o pristupanju EU, ne želim se izjašnjavati jesam li za ili protiv euro-članstva. No protivim se korištenju euroskepticizma u politikantske svrhe. Nekim strankama je to postao politički program', ukazao je don Ivan Grubišić. Ustvrdio je i kako će generalima u Haagu 'više pomoći pravna i temeljita pobijanja optužbe nego ulica'. 'Kod nas se i najsvetije stvari izrode u mitologiju i politikantstvo. Narod voli kupovati maglu – što mu je stvarnost nejasnija, to mu je ona bliža', zaključio je don Ivan.

i laž'.

'Odgovor na pitanje 'Kakvu Hrvatsku želimo?' već dugo tražimo, jer ga politika i politikantstvo još uvijek nisu ponudili. Upravo su politikantske stranke, odnosno interesne skupine, učinile Hrvatsku neprepoznatljivom i bez perspektive. Više od 83 posto građana je nezadovoljno stanjem u državi, a njih 60-ak posto ne zna kome bi na izborima dalo svoj glas.

Zbog njih i pravimo savez za građansku, demokratsku, pravnu i pravednu, socijalnu, ali i etičku Hrvatsku', poručio je don Grubišić, navodeći kako je potporu SGEH-u već dalo više od 1.400 građana i udruga, dok na Facebooku imaju skoro 2.000 prijatelja.

SGEH, po riječima jednog od njegovih inicijatora, nije opredijeljen ni ideološki, ni političko-stranački, ni konfesionalno, ni nacionalno, nego želi zastupati građansku Hrvatsku. Ne žele u koalicije s drugim strankama, ali su otvoreni za prihvat političara koji će svojim potpisom osobno poduprijeti nastojanja Saveza.

'Ne tražim za sebe mjesto u Saboru, jer tamo trebaju ići mlađi, ali vjerujem kako uz najmanje 5.000 aktivnih članova možemo doći do dva saborska mjesta. No još je

otvoreno hoćemo li na izbore, jer ne znam jesu li oni iluzija ili vizija. Ipak, ako nas podrže svi oni neopredijeljeni, možemo imati i 20 saborskih zastupnika', pretpostavlja don Grubišić.

Predstavljena je i platforma Saveza u kojoj je na prvom mjestu ukidanje svih političkih privilegija, osim onih koje su stekli invalidi rata i istinski hrvatski branitelji, objavljivanje transparentnog popisa birača i stvarnog broja branitelja, smanjenje broja zastupnika na 75, ograničavanje njihovog izbora na najviše dva mandata te ukidanje dvostrukog prava glasa nacionalnim manjinama.

Savez se zalaže za decentraliziranje Hrvatske i podjelu na pet povijesnih regija, smanjenje broja općina, zaustavljanje prodaje nacionalnog blaga te povratak ili oduzimanje nezakonito prigrabljene imovine, od čega bi se stvorio fond za otvaranje novih radnih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi