MARIO BANOŽIĆ:

'Hrvatski kontingent na Kosovu je na sigurnom, situacija se stabilizira'

30.05.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Hrvatski kontingent na Kosovu je na sigurnom, neće doći do njegovog povlačenja te se situacija stabilizira, rekao je u utorak ministar obrane Mario Banožić, dan nakon sukoba između srpskih prosvjednika i snaga KFOR-a

Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan, na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Banožić je u utorak rekao kako su pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), sudionici u misiji KFOR-a, na sigurnom, te da su dali svoj doprinos kao sanitetski tim.

  • +29
Sukob na Kosovu Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Ministar obrane je u izjavi u Zagrebu rekao da se 'situacija stabilizira', da 'nema govora o povlačenju' kontingenta te da Hrvatska kao 'odgovorna članica NATO-a' ima svoje obaveze koje ispunjava na najbolji način.

'Sve je sigurno, naša vojska je spremna po pitanju zadaća koje su pred njima', zaključio je ministar. HRVCON broji ukupno 151 pripadnika.