potvrdili slovenci

Hrvatski i slovenski proizvođači zajednički brendiraju ovčji sir iz Istre

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2021 18:34
  • Objavljeno 23.02.2021 u 18:34
Sir, ilustrativna fotografija

Sir, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Hrvatski i slovenski proizvođači ovčjeg sira iz područja Istre pokrenuli su inicijativu za zajedničko brendiranje svog proizvoda u Europskoj uniji, potvrdila je u utorak slovenska vlada

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane dobilo je zahtjev za zaštitu istarskog ovčjeg sira sa zaštićenom oznakom izvornosti u Europskoj uniji, a prijavu su pripremili slovenski i hrvatski proizvođači ovog sira.

Istarski ovčji sir može se proizvoditi samo na području slovenske i hrvatske Istre, uključujući kvarnerske otoke. Za proizvodnju se koristi sirovo ili pasterizirano mlijeko ovaca uzgajanih isključivo na tom zemljopisnom području, priopćilo je ministarstvo.

Da bi se postigla zaštita, ovce se moraju hraniti ispašom na pašnjacima, uz mogućnost prihrane sušenom lucernom, sijenom i žitaricama, poput grubo mljevenih žitarica kukuruza, ječma i zobi.

Osobitosti svojstava i kvalitete istarskog ovčjeg sira rezultat su poluekstenzivne metode uzgoja ovaca, sastava mlijeka autohtone pasmine istarska pramenka te duge tradicije i umijeća proizvodnje ovčjeg sira u obalnom području Slovenije i Hrvatske, navodi slovensko ministarstvo.

Istarski ovčji sir nije jedini proizvod za čije su se brendiranje oznakom izvornosti ili zaštićenog geografskog podrijetla odlučili slovenski i hrvatski proizvođači iz ovog mediteranskog podneblja.

Zajedničkom aplikacijom već su dobili zaštitu izvornosti za istarsko-istrski pršut i istarsko-istrsko maslinovo ulje. Nedavno su najavili i sličnu akciju za izvorni istarski med.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!