stavili se na raspolaganje

Hrvatski generalski zbor: Budimo ozbiljni i slušajmo upute nadležnih

24.03.2020 u 23:04

Bionic
Reading

Hrvatski generalski zbor (HGZ) poručio je u utorak kako svi trebamo biti ozbiljni i slušati upute nadležnih čiji je rad pohvalio, ističući da će članovi svojim primjerom pokazati kako je važno držati se propisanih postupaka, te da će, ako to bude zahtijevala situacija, biti na raspolaganju nadležnima.

HGZ odaje priznanje svima onima koji se na prvoj liniji obrane bore protiv koronavirusa na čelu sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, a također i svima onima koji saniraju posljedice razornog potresa koji je u nedjelju zadesio Zagreb i okolicu, istaknuo je u priopćenju predsjednik umirovljeni general zbora Pavao Miljavac.

Priznanja svim nadležnima, građanima, volonterima, medijima...

Sukladno preporukama, HGZ  je privremeno zaustavio svoje redovite djelatnosti, ali aktivno prati situaciju.

Iako, kažu, zbog starosnih karakteristikama članstva, nažalost nisu u prilici djelatno se uključiti u sve aktivnosti, daju maksimalnu moralnu potporu svima koji u njima sudjeluju - liječnicima, zdravstvenim djelatnicima, ljekarnicima, policajcima, vojnicima, vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite, djelatnicima Državnog inspektorata.

Priznanje su uputili i onima koji prirodom svoga posla moraju svakodnevno izlagati opasnostima omogućujući redovnu opskrbu, medijskim djelatnicima i svim volonterima.

Zahvalili su i stranim prijateljima koji konkretnom donacijom kao npr. Ujedinjeni Arapski Emirati pomažu u borbi protiv epidemije te onima koji su na razne načine izrazili i pokazali solidarnost s Gradom Zagrebom i uputili konkretnu pomoć za saniranje posljedica razornog potresa, posebno ističući pomoć susjeda iz Slovenije i Italije.    

"U svemu ovome pokazalo se koliko je važno u ovakvim izvanrednim okolnostima na čelu borbe za normalizaciju stanja imati vjerodostojne i ozbiljne ljude koji znaju što rade", istaknuto je u priopćenju .

HGZ je pohvalio i aktivnosti hrvatskoga državnog vrha - predsjednika Republike i Sabora, te premijera, koji se bez nepotrebnoga nadmetanja promišljeno i skladno nadopunjuju u korištenju svojih ovlasti.

Posebno priznanje odao je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova ujedno i čelniku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davoru Božinoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemki Markotić, ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku.

"Pokazuju da je Republika Hrvatska uređena država koja ima planove u slučajevima ugroze, koja brine o svojim građanima i koja ih primjereno štiti ! Kamo sreće da smo ih više slušali, a o tome da ih trebamo zaista ozbiljno slušati ubuduće da i ne govorimo", istaknuto je.

"Ljubav prema domovini i poštovanje prema svojim sugrađanima sada se pokazuju kroz samodisciplinu i solidarnost pa i odricanje od nekih stečenih demokratskih prava, ali ulog je preveliki, a moguće posljedice podcjenjivanja stvarne opasnosti katastrofalne. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedit ćemo i ove izazove, ali samo ako svi skupa budemo međusobno solidarni i disciplinirani", poručio je HGZ.