POPLAVE PRIJETE HRVATSKOJ

Hrvatske vode srušile tek sagrađeni nasip!

14.09.2014 u 20:59

  • +8

Naselja uz rijeku Kupu potpuno odsječena

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/tportal.hr

Bionic
Reading

Vodostaji rijeke Save u laganom su opadanju uzvodno od Rugvice, a prestalo je i prelijevanje preko preljeva Jankomir, dok su vodostaji Save nizvodno od Zagreba u porastu, izvijestile su Hrvatske vode

U 18 sati vodostaj na području Rugvice iznosio je plus 856 centimetara, a Dubrovčaka plus 799 cm. Izvanrednu sjednicu održao je večeras Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, na kojoj je istaknuto da su zbog opadanja vodostaja Save uzvodno od Zagreba, prestale važiti redovite mjere obrane od poplave, te je na snazi pripremno stanje.

Nizvodno od Zagreba na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplave, a na ugroženim područjima nadvisuju se nasipi, priopćeno je iz Zagrebačke županije. Na širem području Zagrebačke županije tijekom dana na terenu su bili i vatrogasci, a intervencije su uglavnom vezane uz oborinske, a ne slivne vode.

Rušili nasip

Poplave u Karlovcu pratile su i apsurdne situacije. Hrvatske vode morale su rušiti nasip koji je tek izgrađen, a za koji su građani upozoravali da se gradi s krive strane, donosi Dnevnik Nove TV. Kuće i polja sada su u Gornjem Mekušju poplavljeni, pa čak i pročistač voda - europski projekt vrijedan 40 milijuna eura. Stoga je odlučeno da se nasip prokopa. Prilikom izgradnje nasipa nije se slušalo ni gradske institucije. 'Naš prijedlog je po ne znam koji puta išao prema Hrvatskim vodama da se prokopa nasip na nekoliko dijelova da se Koransko jezero koje je sada više, ulije u Kupu koja je nizvodno', ističe Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca. Hrvatske vode kao opravdanje navode imovinsko pravne odnose koji su se rješavali punih pet godina. 'Zemljište je od građana Mekušja i ako se to radilo pet godina, očito im se nije žurilo da izgradimo taj nasip', pojašnjava Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda. Da stvar bude gora - dio strojeva ostao je poplavljen, a dio je ukraden!


U općinu Pokupsko poslano je 1000 dodatnih vreća za pijesak, a pripreme zaštite objekata se provode i u Čičkoj Poljani. Naime, s obzirom da je vodostaj Kupe vrlo visok, a Savom nadolazi vodni val, iz Hrvatskih voda upozoravaju na opasnost stvaranja povratnog vodnog vala koji bi tijekom sljedećih dana mogao krenuti prema Čičkoj Poljani.

Za razliku od veljače ove godine, trenutno nisu visoke zaobalne vode, što je pozitivno za Čičku Poljanu, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera.


Na zahtjev načelnika Stožera Rudolfa Vujevića sve operativne službe - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, županijska Vatrogasna zajednica i Policijska uprava zagrebačka - i dalje su u stanju pripravnosti.

Nakon sjednice Stožera, načelnih Vujević u pratnji suradnika otišao je u stožere zaštite i spašavanja Velike Gorice i općine Orle.Iz županijskog Stožera i dalje apeliraju na stanovnike ugroženih područja da zaštite svoju imovinu te da redovito prate medije.

U Žažini mještani i vojska i noćas grade zečje nasipe

I ove noći mještani naselja u sisačkom Pokuplju će zbog porasta vodostaja Kupe na najugroženijim mjestima, u Žažini, Staroj Drenčini, Letovaniću i drugima nastaviti s izgradnjom zečjih nasipa, u čemu im pomaže i vojska.

Naime, uz mještane, na izgradnji nasipa na sisačkom području angažirano je 700 pripadnika Hrvatske vojske, koje je večeras u Žažini posjetio ministar obrane Ante Kotromanović.

'Vrlo sam zadovoljan radom naših pripadnika, koji su vrijedni i organizirani. Značajno je da djeluju u simbiozi s mještanima. Mogu najaviti da ćemo već sutra angažirati još 120 naših pripadnika na području Jasenovca', rekao je Kotromanović.

Dodao je kako je stanje trenutačno pod kontrolom i da će Hrvatska vojska, ako se ukaže potreba, na ugroženom području biti još prisutnija.Inače, najviši vodeni val na sisačkom području očekuje se u utorak, do kada za mještane naselja iz Kupu i Savu neće biti opuštanja.

Predstavnici Hrvatskih voda su najavili kako će osigurati dovoljne količine pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa.
Najkritičnije je u Žažini, gdje razmočeni nasip u dužini od oko 600 metara nije na vrijeme saniran, pa se sada ubrzano zaštićuje folijama i podiže kako ga voda ne bi preplavila.