BURZOVNA KONFERENCIJA

Hrvatske i slovenske tvrtke predstavile se ulagačima

06.05.2014 u 15:44

Bionic
Reading

Prva zajednička investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze, koja se danas održava u Zagrebu, pobudila je velik interes regionalnih i međunarodnih ulagatelja, što dokazuje da Hrvatska i Slovenija mogu ulagateljima ponuditi velik broj kvalitetnih zanimljivih kompanija, kazala je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić

Ulagateljima se danas predstavilo sedam hrvatskih i sedam slovenskih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze - Atlantic grupa, Ericsson Nikola Tesla, HT, INA, Končar-Elektroindustrija, Ledo, Podravka, Gorenje, Krka, Luka Koper, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije i Zavarovalnica Triglav.

Na konferenciji su sudjelovala 24 investicijska društva i banke, a 48 analitičara, odnosno ulagatelja iz Hrvatske, Slovenije, Danke, Finske i Velike Britanije održalo je 150 individualnih sastanaka sa slovenskim i hrvatskim kompanijama.

Gažić je istaknula kako konferencija predstavlja velik doprinos prepoznavanju regije kao investicijski atraktivnog prostora te će se nastojati da ovakvi susreti kompanija i ulagatelja postanu tradicionalni.

Na Burzi se već dulje vrijeme uočava izostanak ulaganja, a poticaj tome trebala bi dati država kroz odluku da neku državnu tvrtku privatizira izlistavanjem dionica na burzi.

330462,325455,323375,320600
Strukturne reforme i privatizacija
su ono što nedostaje tržištu, kazala je Gažić napominjući kako privatizacije u Hrvatskoj nedostaju i to na način da doprinesu tržištu kapitala kroz likvidnost.

Mišljenja je kako se previše polaže na neka politička pitanja vezano uz privatizaciju, a premalo se razmišlja o efektima na ekonomiju.

U Sloveniji se vrlo strogo priča o privatizaciji jer je Europska komisija ta koja je to naredila, kazala je Gažić napominjući kako se tamo tek čeka veliki val privatizacija što će dodatno oživjeti tržište kapitala.

Gažić se nada kako će se to dogoditi i kod nas.

Predsjednik Uprave Ljubljanske burze Andrej Šketa kazao je kako su međunarodni ulagatelji na Ljubljanskoj burzi zaslužni za otprilike 48 posto ukupnog prometa, a hrvatski institucionalni ulagatelji jedan su od najznačajnijih aktera.

Rekao je i kako je za njih ovo najuspješnija investicijska konferencija do sada, kako po broju sastanaka tako i po kvalitativnoj strukturi investitora.

Istaknuo je i kako su dobre dividende, predstojeće privatizacije, od kojih su najizvjesnije Telekoma Slovenije, Žita, Aerodroma Ljubljane i Cinkarne Celje, te dobra valuacija kompanija ono što privlači ulagače na slovensko tržište.