I VI MOŽETE POMOĆI

Hrvatska traga za više od 2.500 nestalih osoba

30.08.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Danas, na Međunarodni dan nestalih osoba, prisjećamo se onih koji su nestali zbog sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihove sudbine i mjesta ukopa su nepoznati. Policija u Republici Hrvatskoj trenutačno traga za 2.520 osobe, dok se najveći broj (oko 70 posto) odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata. U pronalaženju nestalih osoba možete pomoći i vi

Nestala osoba je ona koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njezine uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno, a policijske mjere traganja za njom provodit će se sve dok postoji i najmanji trag. Traganje se obustavlja samo onda kad je nestala osoba pronađena živa ili mrtva.

U Republici Hrvatskoj od 1991. godine prijavljeno je više od 21.000 nestanaka osoba, a Nacionalna evidencija nestalih osoba (NENO) trenutačno broji 2.520 nestalih osoba. Uz 1.753 osobe nestale uslijed Domovinskog rata, traga se za 767 osoba koje su nestale iz drugih, nepoznatih razloga.

Nestanak osobe u najbližoj policijskoj postaji može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je određena osoba nestala, a od velike je važnosti to učiniti što prije (ne mora se čekati protek 24 sata). Kad su u pitanju djeca i maloljetnici, prijavu o nestanku podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik. Ako prijavitelj nije u mogućnosti doći u policijsku postaju ili ako je potrebno poduzeti žurne mjere traganja i spašavanja, kao što su havarije na moru, elementarne nepogode i slično, nestanak se može dojaviti telefonom na broj 192 ili 112.

To je emotivno težak i stresan trenutak za prijavitelja, ističu u policiji, a obitelj i prijatelji su u traganju za nestalom osobom policiji uvijek vrlo koristan partner. Oni znaju za policiju dragocjene podatke - karakter i osobine nestale osobe, njezine navike, obrasce ponašanja i moguće reakcije.

Tko je i kada nestao možete pratiti u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba klikom na www.nestali.hr, a informacije o njima možete pratiti i na društvenim mrežama (Facebook, Twitter). Svaki podatak o nestaloj osobi dojavite policiji kako bi je se što prije pronašlo, a ako poznate nekoga kome je netko nestao, pružite mu potporu. Emotivna podrška i potpora članovima obitelji i prijateljima važna je i nužno potrebna.

Uloga medija, uz policijske mjere traganja, od ključne je važnosti u bržem pronalasku nestalih osoba jer su objavljene fotografije i podaci u sekundi dostupne velikom broju ljudi. Upravo zato sve informacije vezano za nestale osobe redovito možete provjeriti na tportalu.