VJEŽBA 'SIGURNOST 19'

Hrvatska spremna za ljetnu protupožarnu sezonu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 13:23
  • Objavljeno 21.05.2019 u 13:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Međuresorna vježba "Sigurnost 19" odrađena je u utorak u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, u vojarni „Knez Trpimir”, nazočni su bili premijer Andrej Plenković i ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović, a ocjenjeno je da je koordinacija svih snaga koje su sudjelovale odlična i Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu

U sklopu vježbe, na kojoj su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar uprave Lovro Kuščević, prezentiran je besposadni sustav „Orbiter” i potpisana su dva sporazuma između Ministarstva obrane (MORH) i Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), te Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Ministarstvo obrane je s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisao sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Hrvatske vojske, dok je s HGSS-om MORH potpisao sporazum o daljnjoj suradnji.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako je međuresornom vježbom prezentirano uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera s kriznog žarišta u Operativno vatrogasnom zapovjedništvu (OVZ) u Divuljama u realnom vremenu. Time se poboljšavaju tehnički uvjeti za donošenje procjena i odluka članova OVZ-a, a uvode se i nove metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a.

Promatrači vježbe i predstavnici medija su preko ekrana pratili tijek 'gašenja požara' na otvorenom u okolici Gračaca, zaštitu HE Jaruga i skladišta klorne stanice Vodovoda Šibenik te požar na otvorenom u NP Krka. Također se, među ostalim, pratilo i koordiniralo simulaciju nesreće na ulazu u Tunel sv. Ilija, zbrinjavanje unesrećenih, požar na otoku Braču na Vidovoj gori te punjenje air tractora na bračkom Aerodromu.

U drugom dijelu vježbe odrađen je zamišljeni šumski požar, prebacivanje snaga brodom HRM- a, desant vatrogasnih snaga helikopterom, djelovanje kopnenih i zračnih snaga u gašenju požara, izvlačenje vatrogasnih snaga, spašavanje ozlijeđenog vatrogasca, kao i tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje sudjeluju u vježbi.

Zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković naglasio je kako je zadovoljan svojim vatrogascima i cjelokupnim sustavom. Danas su, dodao je, s pet lokacija integrirali sliku u zapovjedni sustav u Divuljama.

Ocijenio je da je u završnom dijelu vježbe koordinacija bila na vrlo visokom nivou, ove je godine novo to što imaju integraciju slika s terena, a danas je po prvi put izveden zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga, uvođenje desantnih brodova i minopolagača za prijevoz opreme.

  • +6
  • +3

Split: U Divuljama održana međuresorna vježba "Sigurnost 19"

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

„Županije i gradovi su dali veliku potporu i u financijskom smislu za nabavku novih vatrogasnih vozila. Imamo komunikacijski sustav preko Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede. Doći će sada kombi vozila, pick-upovi za gašenje požara, ali i projekt nabave novih vatrogasnih vozila preko sustava MUP-a, iz EU fondova što će ojačati i dati novi operativni doprinos cjelokupnom stanju vatrogastva u Hrvatskoj”, zaključio je Tucaković.

Dio vježbe "Sigurnost 19" na području Zadarske i Šibensko-kininske županije

Osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji terenski dio međuresorne vježbe "Sigurnost 19" održao se i na području Zadarske, te Šibensko-kininske županije, dok je pokazni dio vježbe, kao i taktičko-tehnički prikaz sredstava i opreme održan u Vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Vježba se provodila temeljem godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu i u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godinu. Cilj međuresorsne vježbe "Sigurnost 19" je provjera spremnosti i koordinacija vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća tijekom ljetne protupožarne sezone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!