NJEMAČKI MEDIJI

Hrvatska se svrstala na istok Europe

02.12.2013 u 12:53

Bionic
Reading

Svi relevantni austrijski i njemački mediji objavili su vijesti i članke o referendumu o ustavnoj definiciji braka, sa znakovitom naslovima poput 'Hrvati glasali protiv istospolnih brakova' (Sueddeutsche Zeitung) i 'Mali interes za referendum o homo braku' (Die Presse)

'Referendum o zabrani istospolnih brakova koji se održao u Hrvatskoj obilježila je niska izlaznost', piše austrijski konzervativni dnevnik Die Presse ističući kako je i Katolička crkva odigrala veliku ulogu u cijeloj priči. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da želi 'zaštititi tradicionalne vrijednosti' te je stoga glasao ZA na 'kontroverznom referendumu koji je izazvao podjele u javnosti', jer je značio 'faktičnu zabranu istospolnih brakova'.

Stanovnici 'krizom iscrpljene zemlje' pokazali su 'malo želje da u Ustav upišu vjerski definiranu definiciju braka', piše Die Presse te dodaje kako je Vlada konačno najavila donošenje Zakona o životnom partnerstvu za istospolne parove. Lijevoliberalni Der Standard ističe da je dio javnosti zgrožen ovom odlukom te da je premijer Zoran Milanović referendum opisao kao 'neugodan'. Napominje se i kako je inicijative U ime obitelji zabranila pristup pojedinim medijima na svoje dočekivanje rezultata, što je rezultiralo bojkotom svih medija.

Ljevičarski Sueddeutsche Zeitung piše kako je referendum 'udarac za ravnopravnost homoseksualnih osoba', te da se katoličkva crkva 'masovno uključila u kampanju'. Njemačke novine ističu i da je 'izlaznost bila među najslabijima', a da je vlada obećala kako nikad više neće biti moguć referendum u kojem većina odlučuje o pravima manjine.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da su 'Hrvati odbili prihvatiti istospolni brak' pa je ovo i prvi put da su 'građani jedne članice EU-a izglasali zabranu ravnopravnosti za istospolne parove', a Hrvatska se time svrstava uz 'Poljsku, Mađarsku i ostale istočnoeuropske zemlje'.

O bračnom referendumu su izvještavali još i DPA, austrijska javna televizija ORF, njemačka javna televizija ARD, kao i drugi mediji poput klagenfurtskog Kleine Zeitung, Berliner Zeitung, Focusa, Neue Zuercher Zeitung i brojnih drugih s njemačkog govornog područja.